Întâlnirea Grupului de Lucru Interinstituțional dedicat situației copiilor ai căror părinţi muncesc în străinătate @Administratia Prezidentiala

Administrația Prezidențială a găzduit miercuri, 20 iulie a.c., la Palatul Cotroceni, întâlnirea unui Grup de Lucru interinstituțional dedicat situației copiilor ai căror părinţi muncesc în străinătate. În contextul în care Președintele României, Klaus Iohannis, consideră necesar ca atenţia pentru diaspora să devină o prioritate naţională, Grupul de Lucru şi-a propus pe de o parte să identifice probleme de ordin administrativ, statistic, legislativ şi să găsească soluțiile adecvate, bazate pe date şi dovezi, pentru a răspunde nevoilor acestor familii.

Doar printr-un efort integrat al instituțiilor statului şi al societăţii civile se pot creiona politicile publice care să vină efectiv în sprijinul acestor copii şi al familiilor lor.

DSC04405Situația copiilor ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate este îngrijorătoare, fiind vorba despre o generație de copii, după unele estimări peste 300.000, care, crescând fără îndrumare şi dragoste părinteasca, riscă să nu-şi dezvolte suficiente abilităţi pentru a deveni cetățeni împliniți, activi şi productivi. Una dintre chestiunile cele mai stringente cu care se confruntă copiii cu ambii părinţi plecați la munca în străinătate este delegarea autorităţii tutelare, fără de care copiii sunt privați de accesul la o serie de servicii cum ar fi îngrijirea medicală, înscrierea în sistemul educațional şi o serie de alte beneficii la care sunt îndreptăţiţi.

Grupul de Lucru, la care participa activ Silvia Dumitrache, presedinta ADRI, îşi propune să contribuie la armonizarea datelor statistice, discrepanţele între instituții în ceea ce privește numărul copiilor în această situație fiind majore. Totodată, acest Grup va propune simplificări administrative şi legislative şi creionarea unor politici publice integrate şi proiecte inovative care să vină în sprijinul acestor copii şi ai familiilor lor.

În încheierea discuțiilor de ieri, membrii Grupului de Lucru s-au împărțit în sub-grupe, care vor lucra independent pe diferitele probleme identificate şi vor elabora un raport pe care îl vor prezenta în luna septembrie.

Formarea acestui grup este un rezultat al discuțiilor purtate în cadrul mesei rotunde „Libera circulație a lucrătorilor, efecte asupra familiei și societății”, organizată la sfârșitul lunii mai, un parteneriat intre DPRRP/MAE si Asociatia Femeilor Romance din Italia – ADRI.

Misiunea grupului interinstituțional este de a colecta datele obiective și de a găsi soluțiile adecvate, astfel încât să răspundă nevoilor acestor familii.

Citeste mai mult… https://dumitrachesilvia.wordpress.com/2016/07/23/intalnirea-grupului-de-lucru-interinstitutional-dedicat-situatiei-copiilor-ai-caror-parinti-muncesc-in-strainatate-administratia-prezidentiala/

Interviu @Radio Romania Antena Satelor 

Interviu @Radio Romania International 

Youtube

Galerie foto 

Follow-up 

Întâlnirea Grupului de Lucru interinstituțional dedicat situației copiilor ai căror părinţi muncesc în străinătate.
Formarea acestui grup este un rezultat al discuțiilor purtate în cadrul mesei rotunde „Libera circulație a lucrătorilor, efecte asupra familiei și societății”, organizată la sfârșitul lunii mai de catre DPRRP/MAE in parteneriat cu ADRI

Misiunea grupului interinstituțional este de a colecta datele obiective și de a găsi soluțiile adecvate, astfel încât să răspundă nevoilor acestor familii.

https://dumitrachesilvia.wordpress.com/2016/05/31/masa-rotunda-libera-circulatie-a-lucratorilor-efecte-asupra-familiei-si-societatii/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s