Oferte de muncă false şi metoda „lover boy”, capcanele cu care traficanţii de persoane atrag adolecentele române

646x404 (1)Potrivit datelor furnizate de Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane, majoritatea victimelor traficanţilor de persoane înregistrate în Uniunea Europeană provin din România şi Bulgaria. Statisticile oficiale arată că, în perioada 2012-2013, numărul minorelor traficate l-a depăşit pe cel al femeilor majore. 880 de femei şi fete românce au căzute victime traficanţilor de persoane, anul trecut, şi au ajuns să fie exploatate sexual în străinătate. Fenomenul atragerii minorelor în capcana traficanţilor de persoane este unul care ia amploare, atrag atenţia autorităţile. Vârsta cu vulnerabiliatea cea mai mare este cuprinsă între 14 si 17 ani şi nu există, după analizele oficiale, o anume categorie de minore predispusă a cădea în capcană. Practic, orice adolescentă poate cădea victimă traficanţilor de persoane.

”Sunt foarte multe fete minore care care au ajuns în această categorie. Datele oficiale, datele de la Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane ne arată că vârsta victimelor scade şi că numărul lor este destul de crescut. În 2012-2013 numărul de minore traficate a depăşit numărul de femei adulte, de femei care împliniseră 15 ani” , spune Livia Aninoşeanu, director de programe la Centrul Parteneriat pentru Egalitate.

Potrivit acesteia, există un complex de factori care pot împinge o adolescentă în cursa întinsă de traficanţi. Problemele în familie, situaţia materială precară, absenţa părinţilor, se numără printre factorii care pot transforma o adolescentă în formare într-o potenţială victimă. ”Nu putem să spunem fetele din această categorie sunt cele mai vulnerabile, însă printre factorii pe care noi i-am identifiat ca fiind importanţi în această situaţie  sunt cei legaţi de lipsa oportunităţilor, de faptul că ele provin din familii care au resurse foarte, foarte limitate. De asemenea, în unele cazuri, ne-au vorbit despre situaţii de conflict, de violenţă în familie, situaţie din care ele au dorit să iasă. Fetele provin în egală măsură din rural şi urban” .

Mod de operare

Traficanţii intră în viaţa victimelor cu promisiuni. Fie promit oferte de muncă în străinătate, care se dovedesc false, fie joacă luni de zile roluri de îndrăgostiţi. ”În unele cazuri este vorba despre oferte de muncă care se dovedesc a fi false, a nu fi o pormisune corectă reală. În alte cazuri, o metodă care prinde foarte bine, este metoda lover boy. Acea promisiune a iubiri perfecte, a relaţiei foarte bune în care va exista foarte multă ataşament, foarte mult apropire şi mai ales perspectiva unui viitor împreună. Aceasta este o promisiune foarte seducătoare pentru fete”, mai spune Livia Aninoşeanu, director de programe la Centrul Parteneriat pentru Egalitate.   Traficanţii joacă luni de zile joacă acest rol al iubitului perfect, până când conving victimele să îi însoţească în străinătate unde le supun exploatării sexuale.

Citeste mai mult: „Adevarul” 11 august 2016

Un gând despre &8222;Oferte de muncă false şi metoda „lover boy”, capcanele cu care traficanţii de persoane atrag adolecentele române&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s