Exodul românilor care caută de muncă afară creează fenomene negative

copii_m1@Radio Romania Actualitati

În încercarea de a avea un trai mai bun, mii de români au plecat să muncească în afara graniţelor, lăsând în urmă adevărate drame în familii: copii care duc dorul părinţilor şi sunt crescuţi cu greu de bunici, sau persoane vârstnice rămase fără niciun ajutor.

În prezent, România nu are o cercetare actualizată despre fenomenul copiilor şi persoanelor vârstnice lăsate în ţară de românii plecaţi în străinătate.

Subiectul a fost dezbătut la Bucureşti de autorităţi din mai multe domenii în cadrul unei mese rotunde, organizate de Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni şi Asociaţia Femeilor Românce din Italia.

Reporter: Carmen Gavrilă – 2007, Valea Danului, un sat din Argeş din care cei mai mulţi tineri plecaseră la muncă în străinătate. În urmă, rămăseseră copii şi bătrâni.

Reporter: De ce nu şi-au luat copiii cu ei în străinătate?

Bunica: N-am vrut noi să-i lăsăm!

Reporter: De ce?

Bunica: De ce să-i lăsăm? Să tragă încoace?

Reporter: Ţineţi nepoţii aici ca să se întoarcă şi părinţii!

Bunica: Se întorc, se întorc. Cu vrerea lui Dumnezeu, vin şi ei!

Copil: Au zis că vin!

Reporter: Vorbeşti cu ei?

Copil: Da, la telefon.

Reporter: În fiecare zi?

Copil: De trei ori pe săptămână.

Reporter: Tu ştii de ce au plecat?

Copil: Să facă bani. Tot pentru noi.

Bunica: Mamă, zice, cât mai poţi mata, mai lasă-ne un picuţ acolo şi după aia venim acasă, mamă!

Reporter: În 2016, situaţia nu s-a schimbat prea mult. Ba chiar, conform analizelor Ministerului Muncii, există o serie de efecte negative grave ale exodului în căutare de muncă. De exemplu, mulţi români decid să nu se mai întoarcă în ţară şi, cum cei mai mulţi sunt tineri, se accentuează fenomenul de îmbătrânire a populaţiei. În plus, se simte deja în România un deficit de mână de lucru, în special în domeniile tehnice, pentru că mulţi profesionişti au ales să plece din ţară. Aşadar, a apărut o nouă sursă de scădere economică. Acasă nu lipsesc politicile în domeniu, dar lipsesc date actualizate.

Preşedinta Asociaţiei Femeilor Românce din Italia, Silvia Dumitrache, a atras atenţia că, în prezent, se lucrează cu date culese în 2007-2008, iar autorităţile nu ştiu că, pe lângă minori, aproximativ un milion de bătrâni au fost pur şi simplu abandonaţi de copiii lor plecaţi să muncească în străinăate.

Silvia Dumitrache: Ministerul Muncii a comunicat acum un an jumate, doi ani cifra de 80.000-85.000 de copii singuri acasă, admiţând în acelaşi timp că în realitate sunt de trei, patru ori mai mult. Nu poţi să desfăşori un program, un proiect, dacă nu există, amonte, o cercetare la care să faci referire.

Asculta materialul integral @Radio Romania Actualitati

Un gând despre &8222;Exodul românilor care caută de muncă afară creează fenomene negative&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s