Suspinele elevilor singuri: Dorul de părinţi poate transforma copilăria în calvar

În prezent, 5.716 elevi constănţeni au un părinte plecat la muncă în străinătate, alţi 932 de şcolari au fost lăsaţi în grija bunicilor şi a rudelor sau chiar au grijă singuri de ei. Dincolo de aceste statistici seci care rămân încremenite în nişte tabele sunt dramele unor copii despre care specialiştii spun că sentimentul abandonului le provoacă mari probleme şi odată ajunşi la maturitate evită să mai dezvolte relaţii emoţionale şi nu mai ştiu nici chiar să iubească.

elevi-deprimatiCea mai recentă statistică realizată de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa, la solicitarea Ministerului Educaţiei arată că în prezent 5.716 elevi cu vârste de până la 18 ani au un părinte plecat la muncă în străinătate, iar alţi 932 au fost lăsaţi de ambii părinţi în grija altora. Indiferent de cât de apropiate sunt rudele care îi cresc, nimic nu se compară însă cu grija părintească. În lipsa unor părinţi sau rude de încredere, sunt şi câteva cazuri în care fraţii mai mari îi cresc pe cei mai mici, însă preocuparea cea mai importantă este ca, pe lângă nevoile zilnice, aceştia să nu renunţe la şcoală. „Sunt o serie de activităţi de consiliere şi campanii de prevenire a abandonului şcolar, ore de dirigenţie etc. în care aceşti copii sunt incluşi, alături de adulţi, reprezentanţii legali care îi au îngrijă, iar situaţiile deosebite sunt monitorizate şi de asistenţii sociali din primării“, a declarat inspectorul şcolar, prof Liliana Muscină. Proiecte de genul „Prietenii mă ajută“ sau „Sunt singur acasă, dar responsabil“ sunt dintre cele care încearcă să îi ajute pe elevi astfel încât să nu se simtă abandonaţi de părinţi. În unele şcoli, cei drept mai mult la oraş există psihologi, iar acolo unde nu sunt astfel de specialişti, mai ales la ţară, intervin psihologii Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Eucaţională Constanţa care preiau şi cazurile delicate ale elevilor care nu reuşesc să treacă peste despărţirea de părinţi.

„Totuşi, în mediul rural, oamenii sunt mult mai apropiaţi, iar problemele pot apărea la cei de la oraş unde tentaţiile sunt mult mai mari. Dacă este un copil este bine să accepte situaţia, iar în ce priveşte consilierea unui adult este mai greu ca acesta să îşi schimbe comportamentul, dar trebuie să facă un efort dacă şi-a asumat o astfel de responsabilitate, de a creşte şi a avea grijă de copiii ai căror părinţi au plecat la muncă în altă ţară“, a declarat psihologul C.J.R.A.E., Laura Secu.

Rănile sufleteşti se vindecă greu sau chiar niciodată!

Se fac planuri de măsuri, se fac campanii, se întocmesc statistici, însă dincolo de toate, doar copiii aflaţi în aceste situaţii ştiu prin ce trec, cât de greu le este şi care le sunt zbaterile interioare pentru a supravieţui şi pentru a nu eşua în viaţă.

Consilierea de grup şi mai ales la orele de dirigenţie nu este acceptată de unii specialişti care consideră că aceşti elevi au traume după plecarea părinţilor şi pot fi vindecaţi doar individual, însă important este ca cei care rămân cu ei acasă să ceară ajutor. „Copiii cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate trăiesc o dramă. Ei se confruntă cu dificultăţi emoţionale, sociale şi educaţionale. Rezultatele lor şcolare sunt slabe, iar unii abandonează şcoala. Sunt anxioşi, depresivi, unii se gândesc chiar la sinucidere“, a explicat psihologul Iuliana Fulaş.

Ajutorul psihoterapeuţilor ar trebui să devină cea mai importantă preocupare a celor care îşi lasă copilul acasă pentru că dorul de părinţi poate provoca răni sufleteşti. „Lipsa mamei îl destabilizează, iar lipsa tatălui le creează insecuritatea. Când ambii părinţi sunt plecaţi, copilul trăieşte abandonul şi în acest caz se recomandă şi este obligatorie psihoterapia individuală. Psihoterapeutul îi oferă copilului prezenţă, implicare şi afectivitate. Reface relaţia cu sinele, cu părinţii, aduce armonie în sufletul copilului care are nevoie să ştie că nu este abandonat, că părinţii lipsesc doar o perioadă de timp, pentru a avea un viitor mai bun. Copilul are nevoie să ştie că este înţeles şi iubit şi nu doar controlat“, a mai spus specialistul.

Adolescenţii de astăzi nu mai ştiu să iubească

Pe lângă consilierea individuală, la fel de recomandate sunt şi implicările în grupurile de dezvoltare personală şi asta întrucât copilul are nevoie de prieteni, de comunicare, de acceptare şi de înţelegere. Banii şi cadourile trimise de părinţi sau oferite la întoarcere nu vindecă aceste traume. „În cadrul grupurilor, copilul îşi recapătă încrederea în sine, îşi descoperă abilităţile, devine înţelegător şi spontan. Copilul preferă timpul petrecut împreună cu părinţii, dragostea lor, şi nu lucrurile materiale. Este bine ca atunci când părinţii se întorc acasă în concediu, perioada petrecută împreună cu copilul să fie o sărbătoare“, a mai declarat psihologul Iuliana Fulaş.

Şi traumele nu se rezolvă de pe o zi pe alta sau chiar de la un an la altul, ci se adâncesc în viaţa şi trăirile copiilor de astăzi şi adulţilor de mâine. „Copiii de azi care au părinţi plecaţi la muncă în străinătate sunt adulţii de mâine care sunt excesiv de anxioşi (trăiesc cu teama că vor fi părăsiţi), sunt dependenţi (se agaţă de partenerul de cuplu, îl sufocă), sau, sunt cei cu comportament rece şi distant, care evită relaţiile emoţionale de frică să nu mai sufere abandonul. Se poate observa acest ultim comportament la adolescenţii şi tinerii de azi, care nu se implică emoţional în relaţii, nu sunt romantici, nu sunt empatici şi nu ştiu să iubească“, este declaraţia psihologului desprinsă din experienţa cu care se confruntă zilnic.

Emilia Sava @Observator de Constanta 27.06.2016

Un gând despre &8222;Suspinele elevilor singuri: Dorul de părinţi poate transforma copilăria în calvar&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s