NEO-SCLAVIA LA LOCUL DE MUNCA. “Badantele” sau romancele emigrate in Italia: o paine platita cu lacrimi

badanteOficial, un million de romani traiesc in Italia: cea mai mare comunitate de imigranti din aceasta tara. Si cum italienii sunt cel mai imbatranit popor din Europa, romancele au devenit cea mai mare forta de munca in domeniul ingrijirii batranilor. Sunt mame care au ales sa-si paraseasca fii, in speranta ca le vor putea oferi un viitor. Italienii le numesc „badante”.

Traiesti o viata care nu este a ta, traiesti viata unui muribund, isi descrie Veronica Stan ocupatia. E una dintre badante. Primele au venit in anii 90. Sunt generatia femeilor trecute de prima tinerete care au prins in tara disponibilizarile masive. Contabile si inginere ramase fara serviciu, cu soti dati si ei afara din industria de stat falimentara, s-au trezit fara un ban in buzunar, dar cu copii de tinut la scoala si facultate.

Italienii prefera romancele

Romancele concureaza pe piata ingrijirii la domiciliu cu filipineze, chinezoaice, magrebiene, bulgaroaice si ucrainience. Italienii le prefera: sunt educate, majoritatea au studii postliceale si mai ales, prind italiana din zbor.

Pe strazile din Torino o intalnim pe Geta. In Romania, a fost profesoara, psiholog la o casa de copii si redactor la un radio local. Acum ingrijeste o batrana care sufera de Alzheimer. Sta langa ea zi si noapte, o ingrijeste ca pe un copil. Fiica batranei, angajatoarea Getei, povesteste ca la inceput s-a temut sa apeleze la o straina. Avusese deja doua experiente negative cu badante italiene. Dar cand a vazut-o pe Georgeta si-a dat seama ca e „o femeie puternica si vesela inainte de toate”. Iar acum, toate bunicile o indragesc.

O tara de varsta a treia

Cu o speranta medie de viata la nastere de peste 82 de ani, cu o rata a natalitatii extreme de scazuta, Italia imbatraneste vazand cu ochii. Cererea de ingrijire la domiciliu este mare si romancele extreme de cautate. Practic, nici nu-si incheie bine serviciul la un muribund, ca sunt deja arvunite pentru urmatorul.

Statisticile spun ca Italia va ajunge sa aiba nevoie de un milion si jumatate de badante sau chiar mai mult daca actuala evolutie demografica continua. Italienii nu-si permit insa sa plateasca pentru asemenea servicii salarii mari. Asa se face ca singurele care accepta sa stea zi si noapte langa un batran bolnav pentru 800-900 euro pe luna sunt imigrantele.

Viata furata

In scurta ei pauza de 2 ore, Geta ne povesteste viata ei. In ultima luna cand a lucrat in tara lua salariu 600 de lei iar intretinerea era 400. Atunci a luat cea mai grea hotarare din viata ei: sa-si paraseasca fiica si sotul, pentru bani. Acum ca s-a nascut nepotul meu, va spun sincer asta ma darama”, spune Geta. De el imi este cel mai dor, mi-e dor sa vad cum il invata mama lui sa vorbeasca, mi-as fi dorit in loc sa schimb scutece la batrana pe care am ingrijit-o sa schimb scutece la nepotul meu. Sunt fragmente din viata care iti sunt furate.Pentru ca inapoi timpul nu-l mai putem da. Eu n-am sa mai pot fi niciodata alaturi de fiica mea cand a nascut primul meu nepot.”

Nu se indoieste nicio clipa ca sacrificiul merita. Dar recunoaste ca viata de badanta e un calvar. La inceput, Geta plangea zi de zi. Simtea ca este sclava – proprietatea familiei care o platea. O viata de robot, inchisa in casa, singura, cu o batrana cazuta la pat, care o dispretuia. Un an si zece luni a inghitit. A obtinut o recomandare buna si agentia a plasat-o mai bine. Plimbarile scurte si intrunirile batranilor la biserica sunt oaza ei de libertate,

Ce ai in sufletul tau nu stie nimeni niciodata, pentru ca si atunci cand esti poate cu un zambet mare pe buze, sufletul tau poate sa fie cu un gri spre negru. Asta nu le poate sti nimeni. Doar tu si Dumnezeu stii prin ce treci”, incheie Geta.

Cele cateva zeci de mii de romance care lucreaza in Italia in domeniul asistentei sociale, ca ingrijitoare pentru batrani, traiesc o drama continua, din cauza conditiilor de multe ori inumane in care sunt obligate sa-si desfasoare activitatea, conform Asociatiei Romancelor din Italia (ADRI).

Cauzele principale sunt multiple, dar in principal problemele vin din lipsa unei legislatii care sa protejeze badantele de abuzuri din partea angajatorilor.

Termenul de “badanta” se refera la femeile care ingrijesc batrani la domiciliul acestora si se aplica general, indiferent de nationalitatea celor care presteaza acest serviciu.De curand, acesta a ajuns sa fie utilizat si in comunicarile oficiale ale statului italian, precum si in conferintele si evenimentele care urmaresc situatia emigrantilor din Italia.

Prin definitia sa, badanta este cineva care ingrijeste persoane in varsta.

“Problemele unei badante incep din momentul in care se decide sa paraseasca Romania, pentru speranta unei vieti mai bune in Italia”,spune Silvia Dumitrache, presedintele ADRI, rezidenta de 11 ani in Italia.

Lipsa informatiilor concrete despre ceea ce inseamna viata de badanta este principalul motiv al suferintelor pe care aceste femei le indura in multe cazuri din momentul in care pun piciorul pe pamant italian.

“Sunt necesare, in Romania, puncte oficiale de informare a tuturor romanilor care vor sa emigreze. Multi nu ar mai pleca, daca ar sti ca situatia care ii asteapta nu este asa cum si-o imagineaza”, afirma presedintele ADRI.

Cu toate acestea, multi raman chiar si in aceste conditii in Italia, sperand sa castige destul pentru a-si sustine financiar, pe cat posibil, familiile ramase in Romania, a adaugat Silvia Dumitrache.

Salarii mici, doar doua ore libere pe saptamana, copii lasati in grija rudelor din Romania

Potrivit acesteia, salariile badantelor sunt mici, ele au doar doua ore libere pe saptamana, duminica, si, in multe cazuri, isi lasa copiii in Romania, in ingrijirea rudelor.

Practic, in foarte multe cazuri, mama dispare din viata copilului sau, in perioada pe care o petrece lucrand ca badanta in Italia.

Toate acestea atrag dupa sine si probleme de natura medicala, atat pentru badante, cat si pentru copiii lor. Sindromul Italia, afectiune psihica recunoscuta in domeniul medical, pentru care deja se prescriu retete in farmacii, poate duce chiar la deces.

Sinuciderile sau tentativele de sinucidere sunt mai numeroase in randul badantelor emigrante decat in cazul altor lucratori din orice alte domenii, sustine Asociatia Romancelor din Italia.

Problemele copiilor ramasi in Romania sunt, de asemenea, grave, lipsa dragostei materne lasandu-si amprenta in mod vizibil pe evolutia acestora ca indivizi, iar tentativele de suicid sunt des intalnite si la copii, mai spune Silvia Dumitrache.

In acest context, Asociatia Romancelor din Italia a lansat proiectul “Te iubeste mama!”, care vizeaza simplificarea si eficientizarea comunicarii dintre badante si copiii lor ramasi in Romania. Scopul proiectului este facilitarea contactului dintre mama si copil prin intermediul unui program de video-apelare via Internet pe care asociatia isi doreste sa il dezvolte. @Cuvantul Ortodox 4-06-2014

23 de gânduri despre &8222;NEO-SCLAVIA LA LOCUL DE MUNCA. “Badantele” sau romancele emigrate in Italia: o paine platita cu lacrimi&8221;

  1. Sint o femeie singura ca sami castig existenta trebuie sa suport sclavia din afara Dorm doar 4ore din 24 am grija de o batrina cu dementa senila la pat pentru ca in tara nu ma angajeaza nimeni la 51ani lucrez in stres Total de multe ori tremur si abia ma tin pe picioare .Cui ai pasa de noi ??? Sintem aici a nimanui sintem uzato si atit de a noastra suferenta doar dzeu stie !!!

    Apreciază

  2. si eu lucrez badanta dar e greu cu ei stai dearte de coii si de ai tai aici nr zilele cand ei salariu sa trimiti acasa si te cosolezi ca azuti coii

    Apreciază

  3. La virsta de 62 de ani sint nevoita sa muncesc in Italia ca badanta .Ingrijesc o batrina de 92 de anu pentru un salariu de 750 euro si stau in niste conditii inumane .Toata iarna am dormit intr-o camera fara caldura , hainele si baia corporala doar o data in luna ,mincarea este cu portia iar liber doar 2 ore .Dar cui ii pasa de suferinta noastra ?

    Apreciază

  4. EU CRED CA STATUL NU NE AJUTA CU MIMIC.NICI UN AJUTOR NU AI .Nici o recalificare nu ai locuri de munca.Dar valuta care a venit in tara ,unde a fost investita??

    Apreciază

  5. statul nu face nimic pentru soarta celor departe de casa,PENTRU CE CARE SINT RAMASSI SINGURI ACASA.nici o recalificare a celor fara de munca.Dre cert e ca se aprecieaza valuta ce vine in tara.De ce nu se vad si progrese acasa??????????

    Apreciază

  6. Cum nu are grijă statul Român de noi? Când vii în România are grijă să ne stoarcă de bani, plătești caldura în țară și tu ești în Italia plătești femeia de serviciu și administratorul iar tu ești în Italia și uite așa plătim în țară multe treburi iar noi trăim în Italia.

    Apreciază

  7. Am doi batrani ,ea cu dementa senila el cu probleme oncologice,dorm 2-3 ore pe noapte,e un calvar putin spus.Dar cei mai revoltator e ca te trateaza ca pe un ,,obiect”ce le apartine lor.Mi.am pus lichidarea si mi s-a spus ca nu am dreptul sa fac acest lucru!Exista inca sclavie?nu ca am fi tratati altfel!in 90%din cazuri.Eu ma intreb doar ,,ce face statul Roman pt.noi diaspora exclus faptul ca ne stoarce de bani?

    Apreciază

  8. Sunt multe locuri de munca,cu conditii inumane,unde drepturile scrise prin lege nu ti se respecta,aici prind orele libere si drepturi salariale,dar si aici un mare dar,lipsa curajului nu rezolva lucrurile.Ajunsa la mana angajatorului,badanta,pierde demnitatea de persoana libera si datorita faptului ca nu are curajul sa-si apere drepturile,e o mare deficienta asta si apoi la ce ne mai asteptam?!Curaj,hotarare si cunoastere se cere pentru a putea munci si trai demnitos in orice meserie,nimeni din afara nu face reguli,daca tu nu lupti pentru ele!

    Apreciază

    1. NICI SINDICATELE NU TE APARA!!!NE CER CERTE SUME DE BANI SI LE DA TOT LOR DREPTATE SAU TE TRIMIT LA AVOCAT CARE ITI CERE APROAPE JUMATATE DIN BANII CE TREBUIE SA’ I OBTII CARE SANT DREPTURILE TALE, ALE TALE!!!SAU ITI SPUNE SA TE MULTUMESTI CU CAT VREA DATORUL DE LAVORO DA ITI DEA SI MAI BINE RENUNTI

      Apreciază

  9. Ponta ar fi vrut măcar 10€ plătiți de noi la impozite in România. Cand am auzit asa ceva,imi venea sa-i trag un pumn prin televizor. Eram f. Revoltata. Pentru ce?daca am nevoie de doctor-si asta e inevitabil-trebuie sa plătesc. Absolut tot. ,,Nu esti asigurata”,spun ei. Atunci ,ce face statul roman ptr noi?Ne-a ajutat sa ne pierdem copiii,sănătatea si sa devenim servitoarele unor inculti, rai si nespălati Vai de viața noastră!!!Nu pot decât sa multumesc statului roman.

    Apreciază

  10. Am asigurare europea ,cica e valabila si in Romania!culmea ca au gasit un motiv sa te faca sa platesti -nu au aparate sa citeasca cardurile europene!Da in ce epoca traim?!

    Apreciază

  11. Dragele mele imi pare f rau dar cred va aveti si voi un pic de Vina. Sant in Italia din 2003 si am lucrat si eu ca „badante”. Cand faci un contract de munca ai drepturi si obligatii. Daca nu ai cerut drepturile cand ai incheiat contractul cu familia respectiva , ai pierdut din start. Cred ca am fost mai norocoasa pt ca am lucrat cu persoane autusuficiente. 2ore pe zi liber,joi dupa amiaza liber si duminica liber. Acum eu traiesc in mijlocul lor si drepturile cerute prima le respecta.

    Apreciază

    1. Buna Maria !
      Ai dreptate ,si eu lucrez din 2001 dar cu contract din 2003.Eu am stabilit tot de la inceput (tot ce prevede legea).
      Am toate drepturile…concediu platit,libere,tredicesime…etc….
      Uni italieni aprofita daca pot….pt. ca sant romance care accepta orice ca sa aiva un servici…si numai dupa se plang.
      Eu lucrez de 16 ani cu aceasi doamna…eu am respectato pe ea si ea pe mine….

      Apreciază

  12. Fetelor, informati vă, acceptati munca doar cu contract/ forme legale si busta paga si atunci ve ti avea si asigurare medicală. Articolul de mai sus este eronat, sigur viata de badantă este dură, insă a o asocia cu sclavia este exagerat. Vă doresc putere, noroc si toate bune.

    Apreciază

    1. Vino si traieste in Sud Italia d na draga si sa vezi atunci daca mai consideri exagerat articolul!pt un loc de munca accepti sa lucrezi si fara acte ca oricum nu se fac deloc aici stiu ce vb sant de 10 ani in sud!

      Apreciază

  13. Daca as avea timp as putea scrie un ,,roman” Roman de durere si suferinta sufleteasca enorma!!! Am pierdut cei mai frumosi ani din adolesccenta fetelor mele. Am spalat pe jos cu lacrimile mele ,fara mancare si fara liber inchisa intr-o vila din Palermo.Am lucrat de la 7-23. Mancam paine uscata si e mandarine din pomi,pentru 500de euro.

    Apreciază

  14. Sunt Nicoleta,am 32 de ani lucrez în Italia de la vârsta de 24 de ani, lucrez la un bătrân în vârstă de 97 de ani,pot sa spun ca am fost un pic mai norocoasa decât doamnele de mai sus dar totuși nu pot sa spun ca sunt bine departe de casa și de familia mea, în România ma așteaptă soțul și ferita mea, merg de doua ori pe an acasă, sper sa mi termin de făcut ce miam propus și apoi ma retrag lângă familia mea draga. Pe o parte a fost bine și cu aceasta ocazie ca am putut munci sa ne facem un rost, ca în România nu se poate face nimic cu salariile de mizerie.

    Apreciază

  15. Buna ziua. Imi pare rau pentru persoanele in dificultate. Dar pe ce lume traiti?!?. De cativa ani aud,,badante-n sus, badante-n jos”. Romancele sclave… De ce?? Doar romancele lucreaza ca si badante?O mama careia ii pasa de copiii ei si-i tine aproape. Nu doar cu contul bancar.
    In ziua de azi italienii sunt flexibili si accepta doua badante care pot face schimb,daca nu stiati.
    Neo- sclavia… Sclav este cel care accepta sa fie!

    Privesc generatia parintilor mei( 1952). Si ei au plecat de Acasa” . Mergeau la parinti de la Bucuresti la Vaslui de doua (2) ori pe an. Pentru ca nu puteau sa-si lase lucrul.Erau norocosi daca mergeau de trei ori…

    Sunt si alte categorii de muncitori romani in Italia. Care traiesc din salariu cu familia ,cu 2sau 3 copii de intretinut. Cu chirie,facturi sau rate de platit.
    De ce nu se vorbeste si despre ei?!?

    Apreciază

  16. Sunt o mamica de 31 ani si am un baietel de 11 ani ,lucrez k badanta de aproape 8 ani dar nimeni nu a vrut sa imi faca un contrat de munca.De nevoie am acceptat sa muncesc asa ptr.ca aveam si copilul cu mine.Avea doar 4 ani cand am venit cu el aici si a trebuit sa suporte si copilu mizeria de aici. Mai rau k la puscarie. O copilarie furata .Esiam doar duminica per il resto eram mereu inchisa cu copilul.Va imaginati viata per care am facuto eu si copilul.Nam avut puterea de am lasa copilul in tara. De 5 luni in sfarsit lucrez cu contract de munca dar aceiasi viata fac.Nu pot esi in timpul saptamani nici macar sa ma duc la o farmacie.Copilul imi este f.trist stand mereu inchis si el.Viata de badanta nu e o viata, e doar o suferinta.

    Apreciază

Lasă un comentariu