Doamnelor Autoritati, de ce nu va pasa de romancele noastre din strainatate?

Ca si celelalte suflete alungate de prostia romaneasca… printre straini si miile de romance care lucreaza in Italia in domeniul asistentei sociale, ca ingrijitoare pentru batrani, traiesc o drama continua, din cauza conditiilor de multe ori inumane in care sunt obligate sa-si desfasoare activitatea, conform Asociatiei Romancelor din Italia (ADRI).

imageCauzele principale sunt multiple, dar in principal problemele vin din lipsa unei legislatii care sa protejeze badantele de abuzuri din partea angajatorilor.

Termenul de “badanta” se refera la femeile care ingrijesc batrani la domiciliul acestora si se aplica general, indiferent de nationalitatea celor care presteaza acest serviciu.

De curand, acesta a ajuns sa fie utilizat si in comunicarile oficiale ale statului italian, precum si in conferintele si evenimentele care urmaresc situatia emigrantilor din Italia.

Prin definitia sa, badanta este cineva care ingrijeste persoane in varsta.

“Problemele unei badante incep din momentul in care se decide sa paraseasca Romania, pentru speranta unei vieti mai bune in Italia”, spune Silvia Dumitrache, presedintele ADRI, rezidenta de 11 ani in Italia.

Lipsa informatiilor concrete despre ceea ce inseamna viata de badanta este principalul motiv al suferintelor pe care aceste femei le indura in multe cazuri din momentul in care pun piciorul pe pamant italian.

“Sunt necesare, in Romania, puncte oficiale de informare a tuturor romanilor care vor sa emigreze. Multi nu ar mai pleca, daca ar sti ca situatia care ii asteapta nu este asa cum si-o imagineaza”, afirma presedintele ADRI.

Cu toate acestea, multi raman chiar si in aceste conditii in Italia, sperand sa castige destul pentru a-si sustine financiar, pe cat posibil, familiile ramase in Romania, a adaugat Silvia Dumitrache.

Salarii mici, doar doua ore libere pe saptamana, copii lasati in grija rudelor din Romania

Potrivit acesteia, salariile badantelor sunt mici, ele au doar doua ore libere pe saptamana, duminica, si, in multe cazuri, isi lasa copiii in Romania, in ingrijirea rudelor.

Practic, in foarte multe cazuri, mama dispare din viata copilului sau, in perioada pe care o petrece lucrand ca badanta in Italia.

Toate acestea atrag dupa sine si probleme de natura medicala, atat pentru badante, cat si pentru copiii lor. Sindromul Italia, afectiune psihica recunoscuta in domeniul medical, pentru care deja se prescriu retete in farmacii, poate duce chiar la deces.

Sinuciderile sau tentativele de sinucidere sunt mai numeroase in randul badantelor emigrante decat in cazul altor lucratori din orice alte domenii, sustine Asociatia Romancelor din Italia.

Dorul de mama curma vieti: Val de sinucideri in randul copiilor romani care au parintii plecati in Italia

Problemele copiilor ramasi in Romania sunt, de asemenea, grave, lipsa dragostei materne lasandu-si amprenta in mod vizibil pe evolutia acestora ca indivizi, iar tentativele de suicid sunt des intalnite si la copii, mai spune Silvia Dumitrache.

In acest context, Asociatia Romancelor din Italia a lansat proiectul “Te iubeste mama!”, care vizeaza simplificarea si eficientizarea comunicarii dintre badante si copiii lor ramasi in Romania.

Scopul proiectului este facilitarea contactului dintre mama si copil prin intermediul unui program de video-apelare via Internet pe care asociatia isi doreste sa il dezvolte.

Firmele de intermediere: „Nu vă convine, plecați acasă!”

Îngrijitoarele: „Patronilor le intră bani în conturi și dacă nu fac nimic”

Ați văzut o mașină care să circule fără combustibil? Ei bine, dacă noțiunea de „perpetuum mobile” era până acum doar în teorie, adică o mișcare permanentă „încălcând legile de conservare acceptate sau ireversibilitatea fenomenelor din naturピ, iată că acum pare să existe și în practică. Mai precis, unele firme de intermediere de personal își alimentează periodic conturile fără să miște un deget și stând cu burta la soare, pe spatele persoanelor pe care le-au plasat la muncă în străinătate și care sunt obligate să cotizeze lună de lună pentru bunăstarea patronilor acestor firme.

Din ignoranță și disperare, oamenii care doresc să lucreze afară semnează contracte cu firmele în cauză, obligându-se să le dea bani lunar. Este, dacă vreți, ca și cum ți-ai cumpăra un apartament prin intermediul unei agenții imobiliare, ai plăti un comision atunci când s-ar face tranzacția, însă atâta timp cât vei locui în acel apartament vei fi obligat, lună de lună, să plătești comisionul către firma respectivă.

Din munca oamenilor firmele de intermediere trăiesc deci pe picior mare. Îngrijitoarele de bătrâni intrate în acest sistem ni s-au plâns de faptul că acestor firme li se umplu periodic buzunarele fără să facă nimic, fără să se intereseze cum o duc oamenii în familiile în care au fost repartizați. Până și politicienii care dorm în Parlament ar putea să îi invidieze pe unii dintre șefii firmelor de intermediere, și anume pe cei care pot să scoată bani frumoși din nimic, îmbogățindu-se practic ca urmare a gestiunii unor rețele de „cotizanți”.

Sigur, nu putem generaliza. Există și firme de intermediere care, în schimbul comisioanelor, se mai interesează de îngrijitori, sună la familii, trec pe acolo să vadă ce se întâmplă, dar acestea sunt foarte puține, ne spun românii care lucrează în domeniu. În majoritatea cazurilor nu se întâmplă așa: „Firma te duce la familie, te lasă acolo, îți ia comisionul, și îți spune „la revedere”. Iar când ai probleme îți răspunde, simplu: „nu vă convine, luați-vă bagajul și duceți-vă acasă!”. Cu alte cuvinte, pe cei de la firme nu îi interesează ce se întâmplă cu lucrătorii.

Fiscul din România, folosit ca sperietoare în Austria

Aceste firme de intermediere care profită că România este “plină de sărăntoci și ignoranți”, numai buni să le accepte condițiile înrobitoare, au o mașinărie bine pusă la punct de propagandă și de amenințări.

Mecanismul principal prin care sunt „ținute în lesă” ingrijitoarele este propagarea fricii în rândul acestora. Iată două exemple-standard de amenințări:

„Dacă cereți condiții mai bune și faceți gălăgie, veți fi trimise acasă. Dacă îndrăzniți să veniți, după încheierea contractului, la familiile în care v-am repartizat, veți plăti firmei daune de zeci de mii de euro”.
„Dacă veți sufla o vorbă despre nemulțumiri și comisioane, veți avea de suferit: vă impozitează Finanțele veniturile din țară!”
Pentru comisioane și alte biruri plătite firmelor de către îngrijitoare, în general nu se taie facturi sau chitanțe, însă despre aceste lucruri bune pentru Fiscul din România, Germania, Austria etc., în sensul dovedirii evaziunii fiscale transfrontaliere, vom vorbi, documentat, într-un articol viitor.

Recunoștință pentru că suntem tratați mai rău decât câinii?!

Potrivit firmelor de intermediere a forței de muncă, femeile în sclavie ar trebui să fie recunoscătoare pentru acest lucru, deoarece alte milioane de românce le invidiază și ar vrea să le ocupe locul. Dictonul preferat este că „are balta pește“. Având în vedere marea concurență care poate veni din partea unor „românce rupte în fund“ din Oltenia sau Moldova, care mai au puțin „și își mănâncă dulăul din curte de foame“, îngrijitoarele care lucrează deja în Occident ar trebui să nu sufle o vorbă despre ceea ce li se întâmplă. În termeni corporatiști, ele sunt obligate să păstreze confidențialitatea. Doar sunt multe alte disperate care așteaptă, la coadă, un asemenea „noroc”: să plece „afară”.

De altfel, chiar și pe Internet firmele de intermediere se exprimă în acest mod, arătând că fiecare loc de muncă oferit româncelor este „un ajutor”. Plata normală pentru munca depusă pare să fie un amănunt în discursurile publice ale intermediarilor, ideea centrală fiind aceea de „ajutor”. Mulțumiți de acest „ajutor”, românii semnează cu ochii închiși contracte în limba germană, fără să înțeleagă nimic din acestea și se bagă de bunăvoie în robie. Însă despre aceste aspecte vom mai scrie.

Însă nu numai românii trimiși la lucru se plâng, ci și firmele. Cei câțiva reprezentanți ai firmelor care răspund la întrebările oamenilor pe Internet se vaită de costurile mari ale muncii lor, de răspunderea pe care o au, dar și faptul că, în câțiva ani, oamenii învață germană și apoi pleacă la lucru pe cont propriu, fără să mai aibă nevoie de vreo intermediere (adică fără să mai plătească acel comision lunar). Cu alte cuvinte, intermediarii arată că oamenii se folosesc de firmele lor, care îi ajută căutându-le de lucru și, atunci când se pot descurca singuri, pleacă, stopând plata comisioanelor către firme.

Atitudinea de supușenie extremă nu face bine

Îngrijitoarele „uită” că, fără ele, firmele nu ar mai avea ce să intermedieze. Că și intermediarii au mare nevoie de ele, nu doar invers. Atitudinea de supușenie extremă nu face bine, în condițiile în care majoritatea locurilor de muncă nu sunt „daruri”, ci locuri pline de umilințe, plătite cu muncă și adeseori cu ruinarea sănătății.

„Îmi curge de câteva zile sânge din nas, dar nu se pune problema să merg la medic. Nu cheamă familia medic nici pentru bătrân, ruda lor, darămite pentru mine!”, povestește o româncă. Femeia așteaptă să ajungă în țară pentru a-și face controale medicale.

Suporți mirosul fecalelor până îți verși mațele din tine

Aproape fiecare poveste care ne este trimisă este însoțită de sintagma „nu avem încotro!”

Noi ne înverșunăm să credem că româncele au încotro și că, unite sau cu puțină voință (să învețe limba germană pentru a deveni independente), pot repara situațiile nedrepte.

Lumea din țară trebuie să cunoască: frica lor, munca epuizantă, faptul că odihna este un lux, condițiile de muncă deosebit de grele (suporți mirosul fecalelor până îți verși mațele din tine, schimbându-i pe bătrâni de pampersi), faptul că înduri foamea și alte umilințe.

Lumea trebuie să mai cunoască și cum se plătește un asemenea job: cu nici doi euro pe oră! Cu 33 de euro pe zi se plătesc numai cazurile grave, cu demență, unde supravegherea este de 24 de ore din 24.

Așa că nu înțelegem despre ce „cadou” și „ajutor” vorbesc intermediarii. Românii ajung să muncească afară în condiții pe care nici nu și le-ar fi închipuit la plecarea din țară!

Informatii Agrorurale  Iunie 4, 2014

Un gând despre &8222;Doamnelor Autoritati, de ce nu va pasa de romancele noastre din strainatate?&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s