„Este diaspora o prioritate pentru Guvernul României?” Scrisoare deschisă cu privire la efectele negative ale migrației economice asupra copiilor

Către: 

Comisiile Parlamentare pentru Românii de Pretutindeni din Senatul României și Camera Deputaților,

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni,

 

Scrisoare deschisă

cu privire la efectele negative ale migrației economice asupra copiilor români.

Este Diaspora o prioritate pentru Guvernul României?

 

„Buzău: Copil de 12 ani legat de copac și tăiat pe corp cu un cuțit de tatăl său. Bărbatul a filmat agresiunea și a trimis imaginile mamei din răzbunare” @Adevarul

Titlul de mai sus prezintă succint o știre: încă o victimă în România, încă un copil care va rămâne marcat pe viață de neputința celor din jur și, mai cu seamă, din cauza neimplicării autorităților.

Sunt ani buni de când vorbim despre efectele negative ale migrației economice asupra familiei românești și, mai ales, asupra copiilor. Am organizat conferințe, mese rotunde, am realizat reportaje, documentare, am trimis autorităților liste cu nume și prenume, locul, data celor care și-au luat viața în România de prin anul 2010 încoace.

S-au scris cărți, sute de articole despre copii, mame, tați, familie, am trimis decidenților și eventuale soluții, au fost făcute interpelări scrise în Parlamentul European. În toți acești ani, nu am fost puțini cei care am tras semnale de alarmă prin mesaje adresate responsabililor cu politicile publice relevante. Din nefericire, unele au rămas chiar necitite.

Câtă vreme aceste drame vor fi tratate izolat, ca un titlu de ziar despre care se va vorbi preț de-o zi sau două, situația copiilor noștri se va agrava din ce în ce mai mult, cu consecințe profunde asupra mai multor generații. Aproape 4 milioane de cetățeni ai României muncesc și trăiesc în afara țării, iar peste 300.000 de copii sunt lăsați în urmă, datorită acestui fenomen cauzat de sărăcie și lipsa locurilor de muncă.

Guvernele României au avut întotdeauna alte priorități, iar instituțiile chemate să rezolve aceste probleme sunt mereu nepregătite legislativ, programatic sau/ și financiar. În același timp, parlamentarii din comisiile pentru românii de pretutindeni, cărora întotdeauna le-a fost adusă la cunoștința situația, recunosc gravitatea problemei. Unii dintre ei își stabilesc în agendă întâlniri cu membrii diasporei în care se mai discută, iar și iar, aceleași subiecte, dar fără niciun rezultat concret.

Noi știm că avem nevoie să se intervină urgent pentru salvarea familiilor noastre, pentru că timpul se scurge nemilos. Victimele sunt oameni și nu cifre, români simpli, cu nume, chip și identitate, iar această dramă națională afectează grav întreaga societate.

Doamnelor și Domnilor Parlamentari,

Doamnelor și Domnilor Miniștri,

vă rugăm să ne uităm în ochii copiilor noștri dacă putem și să le spunem ce am făcut pentru ei! Apoi să ne privim în oglindă …

Rămânem la dispoziție pentru detalii și colaborare.

Silvia DumitrachePreședinte

Asociația Femeilor Românce din Italia — ADRI

– “Părinții plecați în străinătate, copilul de 11 ani s-a spânzurat într-un centru de plasament” @TVRTVR (nov.2017)

– Tânăr de 18 ani cu părinţii plecaţi în străinătate, găsit spânzurat în incinta unui stadion din Cugir @Adevarul (sept 2017

 

 

 

……………………..

Citeste si:

 

16 gânduri despre &8222;„Este diaspora o prioritate pentru Guvernul României?” Scrisoare deschisă cu privire la efectele negative ale migrației economice asupra copiilor&8221;

 1. O carte care ne face sa cugetam la condiția tarii noastre si a emigranților ei este cartea scriitorului Dan Lungu, cartea „Fetița care se juca de-a Dumnezeu”.

  Dan Lungu este foarte sensibil la problemele celor slabi si năpăstuiți de soartă, dar în mod special la universul copiilor. Este un scriitor care are capacitatea extraordinară de a intra în acest univers, de a retrăi cu ochi de copil momente pe care majoritatea oamenilor le uită sau le neglijează.
  In mai multe scrieri de-ale sale, sunt puse în paralel universul inocent al copiilor cu lumea brutală și depravată a adulților care murdăresc toate visele.

  Dan Lungu știe sa vorbească cu glas de copil. Acest glas gingaș îmi răsună încă în amintire când mă gândesc la cartea sa « Fetița care se juca de-a Dumnezeu ». Este un roman de mare arta, cu multa profunzime, documentat remarcabil, cu o narațiune bine închegata presărată cu accente puse acolo unde trebuie, astfel încât cititorul sa aibă si surprize din când în când (surprize care se integrează foarte bine în acțiune si sunt foarte veridice).

  Este o carte care m-a impresionat cu adevărat. La sfârșitul cărții am avut impresia ca am fost atinsa cu fierul roșu. M-a « ars » acest sfârșit pe care mi-e greu sa-l caracterizez, deoarece cuvintele “tragic” sau « trist » mi se par prea slabe pentru ceea ce as vrea sa exprim. La un moment dat am avut presimțirea vaga a unui astfel de sfârșit, dar mă încăpățânam sa-l resping. Dar e un « sfârșit » care ar putea sa existe în realitate (si probabil ca a si existat din păcate).

  Cred ca aceasta carte are puterea de a trezi conștiințe si ar trebui recomandata guvernanților acestei tari (care prin acțiunile lor interesate sau inconștiente au adus România într-o situație dezastruoasă conducând la o emigrație masivă).

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s