“Diaspora romaneasca in Uniunea Europeana”- Bruxelles, noiembrie 2017

Dezbaterea a durat peste patru ore, iar printre subiectele abordate s-au numărat:Strategia Națională pentru Românii de Pretutindeni pentru perioada 2017 – 2020; Relația de lucru dintre statul român cu statele din UE în care trăiesc și muncesc românii; Motivele plecării din România; Greutăți și soluții pentru reîntoarcerea acasă/repatrierea prin antreprenoriat; Protecția copiilor ai căror parinți sunt plecați la muncă în străinătate; Efectele migrației economice asupra familiei; Importanța antreprenoriatului civil și politic; Brexit și nevoia de reprezentare a comunității românești din Marea Britanie în acest context; Cele 3 legi ce privesc diaspora românească: Legea 299/2007, Legea 86/2016, Legea 321/2006 aflate în prezent în dezbatere pentru modificare; Problemele legate de organizarea Congresului Românilor de Pretutindeni și rolul Consiliului Românilor de Pretutindeni. 
via “Diaspora romaneasca in Uniunea Europeana”- Bruxelles, noiembrie 2017

………………..

Dezbaterea „Diaspora Românească în Uniunea Europeană” a evidențiat, încă o data, existența unor rupturi mari în societatea românească, rupturi ce pot fi reparate doar cu efort din partea Statului și a cetățeanului de a lucra împreună. Așa cum s-a menționat în timpul dezbaterii, Statul român prin decidenții săi trebuie să stopeze depopularea României. Sperăm că reprezentanții instituțiilor Statului român prezenți la dezbatere au înțeles că pentru a veni cu soluții practice în acest sens cât și pentru a soluționa problemele celor deja plecati din țară este necesară colaborarea zilnică cu reprezentanții comunităților românești din diaspora.

Textul integral „Bruxelles: Dezbaterea Diaspora Românescă în Uniunea Europeană: ”Românul din diaspora trebuie să-și recâștige încrederea în Statul român!” @Ro.Il24Internazionale

Rombel: Comunicat Dezbaterea Diaspora Românescă în Uniunea Europeană

Marți, 7 noiembrie 2017 Consiliul Românilor de Pretutindeni (CRP) în parteneriat cu ROMBEL – Comunitatea românilor din Belgia și GRASP Bruxelles au organizat la Parlamentul European din Bruxelles dezbaterea cu tema „Diaspora Românească în Uniunea Europeană”.

Discuțiile au fost moderate de către Cornel RADU-LOGHIN reprezentant ROMBEL și CRP.

La debutul evenimentului a fost ținut un moment de reculegere în memoria Vice-președintelui CRP, Bojko STANKOVIC, decedat în urma unui tragic accident în iunie 2017.  Bojko STANKOVIC a fost un model de patriotism! Român cu sufletul dar fără acte de cetățean român (așa cum nu au mulți români din Serbia) spunea ori de câte ori avea ocazia că: “Nu avem de impărțit nimic, indiferent unde ne-am născut și trăim tot rumâni ne numim, avem numai un NEAM și o PATRIE MAMĂ și ele sunt SFINTE!”

Scopul acestui eveniment la care au participat peste 150 de invitați din Italia, Germania, Spania, Belgia, Franța, Marea Britanie, Irlanda, Danemarca, România, Republica Moldova și Kazakhstan a fost de a aduce față în față membri activi ai diasporei românești cu reprezentanți ai instituțiilor statului român al căror obiect de activitate îl reprezintă românii din diaspora. Au fost deasemenea invitați cei 32 de europarlamentari români, 7 dintre aceștia răspunzând invitației.

De la București au participat: Sandra PRALONG – Consilier în cadrul Administrației Prezidențiale, Andreea PASTÎRNAC – Ministru pentru românii de pretutindeni, Constantin CODREANU – Președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării din Camera Deputaților, Iulian BULAI și Petru MOVILĂ – Deputați în Parlamentul României și Dana Corina MARINESCU – Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție.

Alături de aceștia au susținut prezentări europarlamentarii Cătălin Sorin IVAN și Cristian Dan PREDA, Silvia DUMITRACHE – Asociația Femeilor Românce din Italia- ADRI, Bogdan ROGIN – Policy Advisor REGI, Parlamentul European, Marius BOSTAN – Repatriot/ Romanian Business Leaders, Raluca MATEESCU – GRASP Bruxelles, Cristina IRIMIE- Român în UK/Consiliul Românilor de Pretutindeni.

Din sală au avut intervenții europarlamentarii Maria GRAPINI, Norica NICOLAI, Laurențiu REBEGA și Mircea DIACONU precum un număr mare de participanti reprezentând diaspora româneasca din diverse tări.

Dezbaterea a durat peste patru ore iar printre subiectele abordate s-au numărat:

➢    strategia pentru românii de pretutindeni

➢    relația de lucru dintre statul român cu statele din UE în care trăiesc și muncesc românii

➢    motivele plecării din România

➢    greutăți și soluții pentru reîntoarcerea acasă / repatrierea prin antreprenoriat

➢    protecția copiilor ai căror parinți sunt plecați la muncă în străinătate

➢    efectele migrației economice asupra familiei

➢    importanța antreprenoriatului civil și politic

➢    Brexit și nevoia de reprezentare a comunității românești din Marea Britanie în acest context

➢    cele 3 legi ce privesc diaspora românească: Legea 299/2007. Legea 86/2016, Legea 321/2006 aflate în prezent în dezbatere pentru modificare

➢    problemele legate de organizarea Congresului Românilor de Pretutindeni și rolul Consiliului Românilor de Pretutindeni.

Numeroase idei și propuneri au fost dezbătute de reprezentanții diasporei împreună cu europarlamentarii și reprezentanții instituțiilor statului român, conducând la câteva concluzii generale:

 • necesitatea racordării instituțiilor statului român la realitățile cu care se confruntă comunitățile de români din diaspora.
 • nevoia de implicare a românilor din diaspora în antreprenoriatul de tip civil și politic, de a urmări îndeaproape activitățile instituțiilor statului român și de a își exprima mai des și mai răspicat problemele și cererile în scris, argumentat.
 • dezvoltarea unor strategii eficiente care să vizeze întoarcerea românilor acasă inclusiv prin facilități țintite (de exemplu prin înființarea la nivelul administrațiilor locale a unui „ghișeu unic” dedicat celor ce doresc să revină în țară), dar cu precadere prin îmbunătățirea calității vieții: sistemul de sănătate, sistemul educațional, infrastructura  (fenomenul migrației continuă; românii părăsesc România din cauza lipsei locurilor de muncă în localitățile de reședință, a corupției și a nepotismului, a sistemului de sănătate neperformant, a condițiilor substandard din spitale și a salariilor mici).
 • identificarea de soluții concrete pentru ca familiile de români să nu mai fie nevoite să-și sacrifice unitatea trăind separat doar pentru a reuși să își asigure traiul zilnic / suplimentarea resurselor umane la nivel local în România pentru a susține și monitoriza situația copiilor rămași acasă a căror părinți lucrează în străinătate / necesitatea unor acorduri bilaterale cu țările în care sunt comunități mari de români în vederea protecției drepturilor copiilor români, uneori victime ai traficului de persoane și muncii forțate / cerșetorie.
 • restabilirea încrederii diasporei în politica din România prin introducerea votului via Internet, online, securizat (i-voting), măsură ce ar reduce deasemenea abseteismul eliminându-se problemele create de numărul mic al secților de votare din diaspora (de multe ori românii sunt nevoiți să parcurgă sute de kilometri pentru a își exercita dreptul de vot).
 • necesitatea ca legea electorală să suplimenteze numărul de parlamentari  ce reprezintă românii din afara granițelor țării, iar acesta să fie proporțional cu numărul românilor ce trăiesc în diaspora (este inacceptabil ca milioanele de români din diaspora să fie reprezentați în Parlamentul României doar de 2 senatori și 4 deputați).
 • aducerea de îmbunătățiri și implementarea urgentă a legilor pentru românii de pretutindeni, legi propuse de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni ce se află acum în dezbatere parlamentară.
 • definirea clară și corectă a rolului Congresului Românilor de Pretutindeni și a Consiliului Românilor de Pretutindeni ca voce a societații civile din diaspora în relația cu Statul român. Susținerea Consiliului Românilor de Pretutindeni în conformitate cu prevederile Legii 299/2007.
 • necesitatea păstrării unei echidistanțe a partidelor politice fața de diaspora prin neangajarea partidelor politice în interiorul comunităților românesti prin pesonaje delegate de partid, care să creeze asociații sprijinite politic și finanțate de la Bucuresti din fonduri publice cu scopul de a atrage alegători la viitoarele alegeri .
 • mărirea bugetului acordat Ministerului pentru românii de pretutindeni astfel încât acest Minister să fie eficient și să poată acorda asistența necesară românilor din diaspora și nu doar sa finanțeze proiecte punctuale așa cum se întâmplă în prezent.
 • dezvoltarea regiunii Moldova prin construirea autostrăzii Unirii Târgu Mureș-Iași-Ungheni.

(…)

Textul integral aici 

Un gând despre &8222;“Diaspora romaneasca in Uniunea Europeana”- Bruxelles, noiembrie 2017&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s