– “Hai cucoană, acum te-ai găsit? Noi ne grăbim, ce dracu’!” Amintiri contemporane și trăiri din epoca de aur

În România de astăzi se pare că amintirile din epoca de aur sunt mai actuale ca niciodată. Aproape că fiecare experiență de atunci are un corespondent sub o altă formă, în vremurile de acum. Parcă timpul a înghețat inima oamenilor și am rămas blocați pe coridoarele mizere ale urii dintre români.

2e415c2c0e27248598daa990b2a30810-timeline-photos-romaniaAșa se face că îmi aduc aminte de o seară friguroasă de iarnă, de prin anii ‘80.  Era o seară norocoasă pentru că “se bagase” brânză la un “împinge tava” din Piata Romană. Lumea adunată buluc, grăbită după o zi de muncă, formase o coadă faraonică până afară, în stradă. Vânzătoarea mă fură la cântar, dar ripostez și cer condica de reclamații.

Colegii de coadă ripostează și ei:

– “Hai cucoană, acum te-ai găsit? Noi ne grăbim, ce dracu’!”

Atunci am priceput că pentru cei mai mulți români era cât se poate de normal să accepte, să fie furați. Și pentru ce? Doar să ajungă mai repede acasă …

Îmi depășesc amintirile în viteză, derulez vremurile pe repede înainte și ajungem în iarna de cumpănă dintre anii 2017 și 2018. De exemplu, astăzi, în România democrată și capitalistă, trebuie să tăcem din gură și să nu spunem nimic despre faptele Dumnezeului Luncan: un medic care  fură bani și vieți cu protecția instituțiilor statului român. Nu avem voie să îl pomenim pe “popularul cabotin Al. Arșinel care s-a dus la biserică să aprindă o lumânare pentru M. Lucan, traficantul de vieți pe euro care își spune doctor”.

Nu primesc toți medicii șpagă, de ce ne tot mirăm așa? Ce ne scandalizăm că unii dintre enoriași își apară preoții păcătoși (fără să generalizăm) sau că indiferența societății îi apară pe hoții și penalii din Parlament?

Este normal …

Ne-am obișnuit să fim furați și să trăim rău, e ca un parfum prost căruia nu-i mai simți mirosul și care pătrunde până dincolo de generații.

În România există o realitate paralelă. Aici, știrile de felul celor de mai jos nu au făcut vâlvă sau rating:

  • “Fetiţă de 7 ani, fără splină, după ce tatăl ei a bătut-o cu coada de la un topor”, desi Direcţia pentru Protecţia Copilului avea în atenţie această familie de mai multă vreme @Adevarul;
  • Copil de 10 ani maltratat de propria mamă: ars cu fierul de călcat, bătut şi tăiat cu cuţitul. Medicii au descoperit răni inclusiv pe organele genitale”, caz “monitorizat” (!) de Primăria Griviţa, baiatul fiind reintegrat în familie în martie 2017, cînd “Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vaslui a decis reintegrarea copilului în familia mamei, apreciind că s-au modificat condiţiile care au condus la instituirea măsurii de protecţie” anterioare (!). @Adevarul;
  • „Buzău: Copil de 12 ani legat de copac și tăiat pe corp cu un cuțit de tatăl său. Bărbatul a filmat agresiunea și a trimis imaginile mamei din răzbunare” @Adevarul.

În noiembrie 2017 am trimis instituțiilor din România Scrisoarea deschisa cu privire la efectele negative ale migrației economice asupra copiilor și familiei ca reacție a unor drame, dar care nu au atras atenția guvernantilor:

Așa o fi normal? Normalul cui?

Silvia Dumitrache @Romania Dodoloata

Un gând despre &8222;– “Hai cucoană, acum te-ai găsit? Noi ne grăbim, ce dracu’!” Amintiri contemporane și trăiri din epoca de aur&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s