Oprah Winfrey @decernarea premiilor Golden Globes 2018

Oprah Winfrey, prima femeie de culoare care primeste premiul Cecil B. DeMille @Golden Globes
Oprah Winfrey, prima femeie de culoare castigatoare a Cecil B. DeMille Award @Golden Globes

Oprah Winfrey, câştigătoarea premiului Cecil B. DeMille de la Globen Globes 2018 a ţinut un discurs atât de puternic şi de emoţionant încât a ridicat sala in picioare.

„Eram o copila in 1964, cand, așezată pe podeaua de linoleum a casei mamei mele din Milwaukee, o urmaream pe Anne Bancroft prezintand Oscarul pentru cel mai bun actor la cele 36 de premii ale Academiei. A deschis plicul și a rostit cinci cuvinte care efectiv au facut istorie: „Câștigătorul este Sidney Poitier”. S-a urcat pe scena cel mai elegant om pe care l-am văzut vreodată. Îmi amintesc cravata era albă și, bineînțeles, pielea de cuoare. Nu mai vazusem niciodată un barbat de culoare sărbătorit așa. De multe ori am incercat sa explic ce a reprezentat acel moment pentru un copil sarac care se uita la teevizor in timp ce mama ei intra in casa rupta de oboseala dupa o zi de munca extenuanta curatand casele altora. Tot ce pot să fac este să citez și să vă spun că explicația vine din jocul lui Sidney în „Lillies of the Field”: „Amin, amin. Amin, amin”. În 1982, Sidney a primit Premiul Cecil B. DeMille chiar aici la Golden Globes, și sunt conștientă că in acest moment câteva fetițe urmăresc evenimentul, în timp ce eu devin prima femeie de culoare care primește acest premiu.

Mulțumesc Hollywood Foreign Press, știm cu toții că astazi presa este sub asediu, dar mai știm că ceea ce ne reține să închidem ochii la corupție și injustiție este o dedicare de neînduplecat pentru a descoperi adevărul absolut. Despre tirani și victime și secrete și minciuni. Apreciez presa mai mult ca niciodată, stiu sigur ca numai rostind adevărul tău acesta devine cel mai puternic instrument pe care îl avem cu toții. Sunt deosebit de mândră și inspirată de toate femeile care s-au simțit suficient de puternice să vorbească și să împărtășească istoriile lor personale. Fiecare dintre noi în această cameră este sărbătorită datorita povestilor pe care le spunem. Doresc ca în aceasta seara să-mi exprim recunoștința tuturor femeilor care au suferit ani de abuz și de agresiune, pentru că ele, ca și mama mea, aveau copii de hranit si facturi de platit pentru ca visele sa devina realitate.

(…)

Sunt femei ale căror nume nu-l vom ști niciodată. Ele sunt casnice și muncitoare la ferme; sunt muncitoare în fabrici și în restaurante, și în academii și în domeniul ingineriei și al medicinei și al științei; sunt parte a lumii de tehnologie și politică și afaceri; sunt atletele noastre la Jocurile Olimpice și sunt soldații noștri din armată.

Ele au trăit așa ca noi toti, prea multa vreme intr-o cultura maschilista a barbatilor brutali si puternici. De prea mult timp femeile nu au fost auzite sau crezute dacă au îndrăznit să spună adevărul despre puterea acelor oameni, dar timpul lor a trecut. #TimeSUp

(…)

Ceea ce am încercat mereu in carierea mea fie în televiziune, fie în film este să spun ceva despre felul în care bărbații și femeile se comportă cu adevărat, să spunem cum trăim rușinea, cum iubim și cum eșuam, cum ne retragem, cum perseveram și cum trecem peste obstacole. Am intervievat și prezentat persoane care au rezistat celor mai urâte incercari pe care viata ti le scoate in cale, insă calitatea pe care cu toții se pare că o avem este puterea noastră de a spera la o dimineață mai luminoasă, chiar și în timpul celor mai întunecate nopți. Imi doresc ca toate fetele care ma urmaresc acum să știe că o zi nouă se iveste la orizont.

Și când în sfârșit va sosi ziua cea mare, aceasta se va datora acelor magnifice femei, multe dintre care chiar aici acum, și unor bărbați fenomenali care se luptă din greu sa se asigure ca vor deveni liderii care ne vor conduce catre timpurile în care nimeni nu va mai trebui să mai spună „Și eu”. #MeToo.

Textul integral @The Guardian

Traducere si adaptare Silvia Dumitrache

Citeste si „Oprah Winfrey, discurs răvășitor la Globurile de Aur 2018”

 

 

 

 

Un gând despre &8222;Oprah Winfrey @decernarea premiilor Golden Globes 2018&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s