„Nevoile sociale ale comunității românești”, eveniment organizat la sediul CeSPI din Roma @Italia Diaspora

IMG-20180121-WA0005CeSPI (Centru Studi di Politica Internazionale) a organizat astăzi, la sediul de la Roma din Piazza Margana, o întâlnire de discuții cu subiectul „Nevoile sociale ale comunității românești”. Din partea organizatorilor, gazdă a fost chiar directorul CeSPI, Daniele Frigeri. Au luat parte la discuții Silvia Dumitrache, președintă a Asociației Femeilor Române în Italia, Valentin Făgărășan, președinte al PNL Diaspora-Italia, Gheorghe Miloșan, din partea Ambasadei române la Roma.

Daniele Frigeri, directorul CeSPI a precizat că la nivelul centrului au fost inițiate întâlniri cu diverși reprezentanți ai comunitatilor de migranti, pentru a se afla problemele și nevoile cu care se confruntă.

”Invităm pe oricine la masa dialogului, pentru că discuțiile purtate aici pleacă mai departe. Colaborăm cu mai multe ministere importante printre care Ministerul de Interne,  de Externe, al Muncii și nu în ultimul rând al Economiei și Finanțelor”, a declarat Frigeri.

La rândul său, Gheorghe Miloșan a precizat că „suntem comunitatea europeană cea mai numeroasă la nivelul Italiei, cu 1.200.000 de persoane înregistrate legal, dintr-un total de circa 5.000.000 de emigranți. Trebuie să se vadă acest număr impresionant nu numai în câmpul muncii, dar și în viața de zi cu zi. Comunitatea noastră trebuie să fie informată și să se implice mai mult”.

Silvia Dumitrache a declarat că ”încearcă să facă auzită vocea româncelor, prin expunerea problemelor pe care le întâmpină și căutarea de soluții, alături de societatea civilă italiană”: ”Știți și dumneavoastră bine că este nevoie de o colaborare bună, pentru că uneori situațiile sunt extreme. De aceea implicarea ambelor părți, română și italiană, nu poate fi decât benefică”.

”Sunt multe problemele comunității românești în Italia, indiferent că vorbim de femeile care lucrează ca îngrijitoare sau menajere sau despre cei din agricultură sau construcții. Un semn îmbucurător este implicarea partenerilor de dialog italian, pentru că astfel se pot afla mai ușor problemele pe care le întâmpinăm”, a spus Valentin Făgărășan.

După scurtele prezentări și idei principale, pe tapet a fost pus un subiect care ar trebui foarte bine analizat în rândul comunității noastre: asigurările. De multe ori, o îngrijitoare este nevoită să își plătească singură anumite intervenții medicale, care nu pot fi decontate de serviciile medicale (exemple clare au fost un accident de muncă sau lovituri pe care femeile le primesc de la cei asistați)- aspecte punctate de Mariana Teodorescu. 

IMG-20180122-WA0000 (1)Întâlnirea a demonstrat, mai presus de toate, că la masa dialogului se poate așeza oricine, atâta timp cât interesul este același: binele unei comunități.

Petre Cojocaru @Italia Diaspora 

21.01.2018

Galerie foto  aici

2 gânduri despre &8222;„Nevoile sociale ale comunității românești”, eveniment organizat la sediul CeSPI din Roma @Italia Diaspora&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s