„Sindromul Italia“, depresia femeilor plecate la muncă în străinătate @”Adevarul”

Profesori italieni cercetează experienţa victimelor la Institutul „Socola“ de la Iaşi

Sindromul „Italia” se defineşte ca o patologie psihică specifică femeilor care migrează din Europa de Est pentru a lucra ca asistenţi familiali şi care se extinde în mod ocazional către copiii pe care îi lasă acasă.

Cercetători din Udine, Italia, studiază „Sindromul Italia” la Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iaşi.

646x404Conform reprezentanţilor institutului, „Sindromul Italia” reprezintă o nouă formă de depresie, întâlnită mai ales la femeile care lucrează temporar în străinătate şi la copiii lor.  „Îmbunătăţirea situaţiei financiare produce iniţial o stare de optimism şi de mulţumire a întregii familii, însă, după câţiva ani, relaţiile familiale au de suferit, în special din cauza separării îndelungate a mamelor de copii”, a declarat Prof. Dr. Roxana Chiriţă, director medical în cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iaşi.

Specialiştii italieni au ajuns la Iaşi duminică, 21 ianuarie, şi timp de o săptămână, până pe 28 ianuarie, analizează cum este afectată viaţa moldovencelor care lucrează în Italia. Proiectul de cercetare este coordonat de Donatella Cozzi, conferenţiar în antropologie culturală, şi de Michaela Marchetti, antropolog, Departamentul de Limbi şi Literatură, Comunicare, Educaţie şi Societate al Universităţii din Udine. Potrivit unui comunicat de presă al institutului „Socola”, proiectul îşi propune să analizeze experienţa migraţiei reflectată la întoarcerea acasă, în familiile ale căror femei au lucrat în ultimii ani în Italia.

„Atât mass-media, cât şi rapoartele psihologilor şi ale medicilor scot în evidenţă dubla anxietate resimţită atât aici în Italia de către femei, cât şi acolo în România de către copiii acestora – aşa-numitele persoane lăsate în urmă”, subliniază conferenţiarul Donatella Cozzi, citat în comunicatul de presă menţionat.

Ce este „Sindromul Italia”

Specialiştii de la Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iaşi arată că „Sindromul Italia” se defineşte ca o patologie psihică specifică femeilor care migrează din Europa de Est pentru a lucra ca asistenţi familiali şi care se extinde în mod ocazional către copiii pe care îi lasă acasă. Conform psihiatrilor, aceste femei nu reuşesc să se adapteze în noua ţară şi astfel ajung în spitale cu depresie sau psihoze delirante. Victimele trăiesc cu teama că sunt urmărite, persecutate şi au senzaţia că cineva chiar încearcă să le ucidă. În alte cazuri, femeile ajung să sufere de „Sindromul Italia” după ce îşi pierd locul de muncă din străinătate.

„De multe ori, primele simptome care apar sunt doar fizice, fără o legătură aparentă cu o tulburare psihică. Apar dureri de spate, de membre, tulburări gastrointestinale şi de somn sau modificări de apetit. De asemenea, femeile se simt foarte obosite şi li se pare imposibil să ducă la capăt chiar şi cea mai banală activitate. Ajung să vorbească despre lipsa oricăror emoţii, despre o «goliciune» interioară şi despre senzaţia unei apăsări permanente în piept”, se menţionează în sursa citată.

În 2016, la Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iaşi au fost internate 3.384 de femei cu depresie. În 2017, alte 3.177 de femei au fost spitalizate cu acelaşi diagnostic. În ambii ani, în jur de 5% dintre paciente au prezentat simptome specifice „Sindromului Italia”.

@Adevarul 22,02,2018

…………………………

Sunt sapte ani de cand pe acest website, in conferinte, dezbateri, documentare, articole, scrisori deschise denuntam problemele romanilor din strainatate. O atentie deosebita am acordat temei Sindrome Italiana/Sindrome della badante si femeilor care sufera de aceasta afectiune, familiilor lor si copiilor singuri acasa, asa-zisii orfani bianchi.
Desi informate si de noi, institutiile din Romania nu au intreprins nimic concret pentru prevenirea fenomenului. Cu toate eforturile noastre de a determina masuri concrete in sustinerea cetatenilor care se confrunta cu asemenea probleme dramatice, nici astazi nu exista programe guvernamentale dedicate la nivel national si transnational. Sa speram ca macar pe specialistii italieni sa ii auda cineva. Silvia Dumitrache, presedinte ADRI

 

NU reprezinta o prioritate pentru guvern – realitatea zilnica a persoanelor vulnerabile din tara si strainatate -si acest lucru il arata lipsa alocarii de resurse (planuri de actiune, strategii care nu sunt doar pe hartie ci sunt dublate si de bugete adecvate pentru punerea lor in aplicare). Situatia femeilor din Italia este prezentata de ani de zile de Asociatia Femeilor Romane din Italia, membra in Romanian Women’s LOBBY si in Coordinamento Italiano della Lobby Europea delle Donne – LEF-Italia. Studiile confirma doar ceea ce femeile comunica in fiecare zi organizatiilor neguvernamentale. Vocea lor, in continuare, nu este auzita. #SindromulItalia. Laura Albu, presedinte ROWL

……………….

Către: 

Comisiile Parlamentare pentru Românii de Pretutindeni din Senatul României și Camera Deputaților,

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni,

Scrisoare deschisă

cu privire la efectele negative ale migrației economice asupra copiilor 

Este Diaspora o prioritate pentru Guvernul României?

„Buzău: Copil de 12 ani legat de copac și tăiat pe corp cu un cuțit de tatăl său. Bărbatul a filmat agresiunea și a trimis imaginile mamei din răzbunare” @Adevarul

Titlul de mai sus prezintă succint o știre: încă o victimă în România, încă un copil care va rămâne marcat pe viață de neputința celor din jur și, mai cu seamă, din cauza neimplicării autorităților.

Sunt ani buni de când vorbim despre efectele negative ale migrației economice asupra familiei românești și, mai ales, asupra copiilor. Am organizat conferințe, mese rotunde, am realizat reportaje, documentare, am trimis autorităților liste cu nume și prenume, locul, data celor care și-au luat viața în România de prin anul 2010 încoace.

S-au scris cărți, sute de articole despre copii, mame, tați, familie, am trimis decidenților și eventuale soluții, au fost făcute interpelări scrise în Parlamentul European. În toți acești ani, nu am fost puțini cei care am tras semnale de alarmă prin mesaje adresate responsabililor cu politicile publice relevante. Din nefericire, unele au rămas chiar necitite.

Câtă vreme aceste drame vor fi tratate izolat, ca un titlu de ziar despre care se va vorbi preț de-o zi sau două, situația copiilor noștri se va agrava din ce în ce mai mult, cu consecințe profunde asupra mai multor generații. Aproape 4 milioane de cetățeni ai României muncesc și trăiesc în afara țării, iar peste 300.000 de copii sunt lăsați în urmă, datorită acestui fenomen cauzat de sărăcie și lipsa locurilor de muncă.

Guvernele României au avut întotdeauna alte priorități, iar instituțiile chemate să rezolve aceste probleme sunt mereu nepregătite legislativ, programatic sau/ și financiar. În același timp, parlamentarii din comisiile pentru românii de pretutindeni, cărora întotdeauna le-a fost adusă la cunoștința situația, recunosc gravitatea problemei. Unii dintre ei își stabilesc în agendă întâlniri cu membrii diasporei în care se mai discută, iar și iar, aceleași subiecte, dar fără niciun rezultat concret.

Noi știm că avem nevoie să se intervină urgent pentru salvarea familiilor noastre, pentru că timpul se scurge nemilos. Victimele sunt oameni și nu cifre, români simpli, cu nume, chip și identitate, iar această dramă națională afectează grav întreaga societate.

Doamnelor și Domnilor Parlamentari,

Doamnelor și Domnilor Miniștri,

vă rugăm să ne uităm în ochii copiilor noștri dacă putem și să le spunem ce am făcut pentru ei! Apoi să ne privim în oglindă …

Rămânem la dispoziție pentru detalii și colaborare.

Silvia DumitrachePreședinte

…………………………………..

Citeste si

Jumătate din pacienţii trataţi de psihologul Spitalului de Pediatrie „Sfânta Maria” sunt copii care au unul din părinţi plecat în străinătate.O mare parte din aceştia au ajuns anul trecut pe mâna psihologului Mihaela Ghircoiaş după ce au avut nevoie de îngrijiri medicale din cauza consumului în exces de alcool sau etnobotanice. Specialiştii spun că numărul copiilor afectaţi de plecarea părinţilor este cu 15% mai mare faţă

În 2010, psihologul Spitalului de Pediatrie „Sfânta Maria” Iaşi, Mihaela Ghircoiaş, a tratat nu mai puţin de o mie copiii. Din aceştia, jumătatea erau deprimaţi din cauză că unul din părinţi, în general mama, era plecat în afara ţării. Majoritatea erau adolescenţi cu tulburări grave de comportament: fugeau de acasă, abandonau şcoala sau aveau tentative de suicid. Unul din cele mai dificile cazuri cu care s-a confruntat psihologul Mihaela Ghircoiaş a fost al unei copile de 13 ani a cărei mamă a plecat în urmă cu patru ani în Italia. Deşi nimic nu ar fi dat de bănuit, fata fiind o elevă model şi o fire veselă, copila a avut două tentative de suicid. „Suferea de ceea ce noi numim «depresie mascată». Era o elevă de nota 10, un copil care nu punea probleme tatălui cu care locuia, râdea, dar care în sine avea o tristeţe profundă şi imensă. A încercat să-şi ia viaţa când avea 11 ani, iar acum, după 2 ani, a avut aceeaşi încercare. Am discutat şi am trimis-o la mama ei până la urmă”, spune psihologul Mihaela Ghircoiaş. Citeşte şi: Mii de copii lăsaţi în grija rudelor Fiu de stranier, de profesie supravieţuitor „Mama a plecat când aveam 3 ani“ Un alt caz de suicid este şi al Claudiei, o tânără de 17 ani ai cărei părinţi s-au despărţit după ce mama sa a plecat în Italia. Mama şi tatăl său şi-au refăcut viaţa separat, însă tânăra nu a mai fost dorită în sânul noilor familii formate şi era crescută de bunică. Deprimată de situaţia creată, tânăra a încercat să-şi pună capăt vieţii înghiţind otravă pentru şoareci. „Fata nu accepta respingerea pe care o suferise şi şi-a luat lumea-n cap. Lipsea de la şcoală şi de acasă. A ajuns la noi intoxicată şi mi-am dat seama de depresia pe care o suferise”, spune psihologul Mihaela Ghircoiaş.

Copiii inteligenţi, mai expuşi depresiei

O parte dintre copii veneau la psiholog împreună cu unul din părinţi, de obicei tatăl, care semnalau că micuţii au tulburări de somn sau dureri de cap, burtă şi stomac. În urma discuţiilor cu micuţii, psihologul constata fie că aceştia simt lipsa mamei, fie că sunt stresaţi. „Copiii sunt foarte stresaţi de toată lumea, de şcoală, de părinţi, de certurile care apar ca urmare a lipsurilor financiare. Depresia apare mai ales în rândul copiilor inteligenţi. Mintea lor procesează totul, îşi fac griji pentru viitor şi n-au cui să ceară răspunsuri pentru întrebările pe care şi le ridică”, mai spune psihologul.

Citeste si Seminarul „Sanatate si securitate in munca: asistentele familiale si sindromul Italia!”

 

2 gânduri despre &8222;„Sindromul Italia“, depresia femeilor plecate la muncă în străinătate @”Adevarul”&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s