Dosar România: Sindromul Italia – povestea badantelor românce din Italia @TVR1

Cine sunt femeile care au renunţat la propria fericire pentru a le oferi copiilor lor o viaţă decent? Televiziunea Română le-a dedicat o ediţie a emisiunii Dosar România, prin documentarul „Sindromul Italia”, realizat de Cristina Ţilică și difuzat la TVR 1 şi TVR HD, pe 1 aprilie 2017.

De şapte ani, Mariana Teodorescu este angajată la familia Pedone cu contract legal de muncă. Îngrijeşte o bătrână care suferă de Alzheimer. Stă lângă ea zi şi noapte, gândindu-se că ar putea fi mama ei. Ca să ajungă în Italia, Mariana a părăsit România pe furiş, şi-a făcut valiza în timpul nopţii şi nu le-a spus copiilor că pleacă departe. A pus paşaportul în buzunar, şi-a lăsat mama plângând lângă uşă şi a plecat. A renunţat la propria fericire, la propriile vise, doar ca să le ofere copiilor o viaţă fără sărăcie şi greutăţi. Povestea ei, dar şi a altor „badante” românce o aflăm din documentarul aflăm „Sindromul Italia”, realizat de Cristina Ţilică, difuzat în premieră Dosar România.

Peste un milion de români trăiesc în Italia. Româncele şi-au găsit de lucru în domeniul îngrijirii bătrânilor, iar cererea pentru astfel de servicii creşte de la an la an. Sunt mame care au ales să-şi lase copiii în grija rudelor, în speranţa că le vor putea oferi o viaţă mai bună. Sute de mii de românce îngrijesc bătrâni italieni la domiciliu. Italienii le numesc „badante”. Majoritatea „badantelor” fac parte din generaţia femeilor trecute de prima tinereţe. Au prins în ţară disponibilizările masive de după Revoluţie. Multe dintre ele au lucrat în foste întreprinderi comuniste ca asistente medicale, confecţionere, vânzatoare sau contabile şi au rămas fără serviciu după ce fabricile s-au închis. Soţii lor au fost şi ei disponibilizaţi din întreprinderi de stat care au dat faliment. S-au trezit fără un ban în buzunar, dar cu copii de întreţinut la şcoală sau la facultate.

TVR Publicat pe 16 dec. 2017

Citeste si „SINDROMUL ITALIA“, DEPRESIA FEMEILOR PLECATE LA MUNCĂ ÎN STRĂINĂTATE @”ADEVARUL”

2 gânduri despre &8222;Dosar România: Sindromul Italia – povestea badantelor românce din Italia @TVR1&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s