Sindromul Italia II. „Munca asta distruge sufletul” @Scena9

Ovidiu Gordan visual artist photographyȘtirile despre problemele psihice ale româncelor care lucrează ca îngrijitoare în străinătate au fost o undă de mirare colectivă la începutul anului. Ne-au surprins tocmai pentru că nu știm nimic despre condițiile de muncă ale acestor femei. Nu știm câte sunt, cum se descurcă, ce vor face la pensie. Cine are grijă de aceste îngrijitoare? Pentru a găsi răspunsuri, am intrat pe grupurile de Facebook unde aceste femei se organizează. În lipsa oricărui ajutor din partea statului, grupurile și alte rețele informale au devenit sursa principală de sprijin și informații. Prima parte a acestui proiect despre munca în străinătate și problemele de sănătate mentală ale emigrantelor o puteți citi aici 

(…)

Sindromul Italia nu este deci o patologie specifică, ci un fenomen socio-antropo-medical, legat nu doar de starea medicală a acestor femei, ci de contextul mai amplu în care ele trăiesc și muncesc.

Problemele psihice ale îngrijitoarelor sunt direct influențate de condițiile lor de muncă, de lipsa reglementărilor, de abuzuri și de exploatare. Și indirect, de indiferența autorităților din România.

În Strategia Națională pentru Românii de Pretutindeni nu există nicio referință la problemele psihice ale emigranților sau la abuzurile prin care mulți trec. Statul român e preocupat de promovarea limbii române și de componenta spirituală. Apărarea drepturilor românilor de pretutindeni este menționată în treacăt, ca un obiectiv nou.

În ultimii zece ani, în jur de 3,4 milioane de români au plecat la muncă în străinătate, iar noi nu știm mai nimic despre ei. Avem a doua cea mai mare rată de creștere anuală a migrației din lume, după Siria.

(…)

„Lumea a început să mai prindă curaj”, mi-a spus Silvia Dumitrache, fondatoarea organizației Associazione Donne Romene in Italia (A.D.R.I). „Pentru că nu se mai simt singuri. Pentru că cei care vorbesc sau scriu sau fac advocacy țes o pânză de empatie și suport, o rețea.”

Multe îngrijitoare nu povestesc pentru că le e rușine, spune Gabi. Ascund foarte multe. Și se închid în ele. Sunt multe familii care te umilesc. Ești străin, ești sclav. Recent o colegă de-ale ei s-a întors vânătă la ochi în România. A zis că a căzut pe scări.

Natalia Intotero, actualul ministru al românilor de pretutindeni, declara în 2013 că, indiferent cât de greu ar fi, nu este o soluţie să pleci în străinătate. „Te poţi angaja să ai trei meserii, să munceşti şi cu siguranţă rezultatele vor fi la fel din punct de vedere material.”

Pentru sute de mii de femei din România, munca în străinătate este singura soluție pentru supraviețuire.

Diana Mesesan @Scena9

Materialul integral http://www.scena9.ro/article/sindromul-italia-imigranti-depresie

Citeste si Sindromul Italia „Frica e șerpele care te atinge încetișor” @Scena9 

 

Un gând despre &8222;Sindromul Italia II. „Munca asta distruge sufletul” @Scena9&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s