16 Iunie – Ziua internationala a lucratorior domestici

16 iunie a fost declarată „Ziua internațională a lucrătorilor domestici“ și se sărbătorește din 2011, de la adoptarea Convenției 189 a Organizatiei Internationale a Muncii (OIL) privind munca decenta pentru personalul casnic.

Giornata-Internazionale-dei-Lavoratori-Domestici-1024x1005Convenția prevede posibilitatea unei schimbări reale la nivel global pentru această categorie a forței de muncă, oferind angajaților o mai mare protecție, cu obtinerea de drepturi care inca în multe țări nu sunt încă recunoscute ca atare: în ziua de odihnă săptămânală , limitele privind programul de lucru, salariul minim, compensarea orelor suplimentare și securitatea socială.

Convenția obligă statele semnatare să adopte măsuri pentru protecția lucrătorilor pe piața internă impotriva oricaror forme de violență și abuzuri contrastante, prin reglementarea agențiilor private de ocupare de forta de munca și pentru a preveni exploatarea muncii minorilor.

Italia este prima țară din Europa care, prin ratificarea Convenției, a dat un semnal clar în sprijinul acestei categorii de lucratori, dar care mai are încă obiective de atins în ceea ce privește protecția drepturilor, precum și din punct de vedere cultural, punând bazele echivalarii muncii casnice cu alte profesii.

Promovarea drepturilor trebuie continuată atât la nivel național, cât și la nivel mondial. Pentru aceasta, toată lumea ar trebui să continue să activeze în asociații, promovând drepturile și demnitatea fiecărui lucrător, și, în general, a tuturor cetățenilor.

Aici Conventia 189/2011

Ghiduri şi materiale informative

Ambasada României în Italia semnalează actualizarea broşurii intitulate „Ghidul lucrătorului român în Italia”, realizate de către Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice în colaborare cu Ambasada României de la Roma.

Ghidul este un instrument util pentru cetăţenii români care doresc să afle informaţii privind condiţiile de viaţă şi de muncă din Italia şi include trei capitole: informaţii privind piaţa muncii, reguli privind libera circulaţie a lucrătorilor (drepturi şi obligaţii) şi informaţii despre libera circulaţie din, spre şi între statele membre.

Informaţiile conţinute în acest material sunt actualizate conform legislaţiei în vigoare la 01.01.2017. 

Ghidul privind accesul la serviciile de sănătate

Ghidul este recomandat de MInisterul Afacerilor Externe italian şi este realizat de Institutul Superior de Sănătate in colaborare cu Ministerul Sănătăţii italian.
Capitolul 4 detaliază aspectele legate de accesul cetăţenilor comunitari la serviciile socio-sanitare şi de asistenţă.

 

 

 

 

​@Ambasada Romaniei in Italia 

2 gânduri despre &8222;16 Iunie – Ziua internationala a lucratorior domestici&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s