Aproape 100.000 de copii plâng de dorul părinților plecati în străinătate

unnamed (1)
Peste 18.000 de copii au ambii părinți plecați la muncă în străinătate, în timp ce totalul copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate ajunsese la 94.991 la finele lunii iunie. Datele sunt centralizate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA).

Numărul total al copiilor din România care aveau ambii părinţii plecaţi la muncă în străinătate era, la finele lunii iunie, de 18.012, cu 496 copii mai mulţi faţă de sfârşitul primului trimestru, în timp ce totalul copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate ajunsese la 94.991 (mai mult cu 195 de copii), conform datelor centralizate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA).

Dintre cei 18.012 de copii cu ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate, 16.797 se aflau în îngrijirea rudelor de până la gradul IV, fără măsuri de protecţie, restul fiind plasaţi la un asistent maternal, centre de plasament, sau alte familii sau persoane.

Conform sursei citate, un număr de 63.891 de copii aveau un părinte plecat la muncă în străinătate (în scădere cu 896 copii, comparativ cu finele lunii martie 2018), iar dintre aceştia 61.655 de copii erau în grija rudelor până la gradul IV, fără măsură de protecţie. În acelaşi timp, 1.462 de copii se aflau în sistemul de protecţie specială, cum ar fi în grija unui asistent maternal, în centre de plasament sau la alte familii/persoane.

Totodată, un număr de 13.088 de copii proveneau din familii în care părintele unic susţinător era plecat la muncă în străinătate, faţă de 12.493 cât se consemna la finele primului trimestru din 2018. Dintre aceştia, 11.591 de copii au rămas acasă în îngrijirea rudelor de până la gradul IV, fără măsură de protecţie.

Totalul copiilor rămaşi acasă care se aflau în sistemul de protecţie specială se ridica la 3.881, în creştere cu 116 copii, dintre care 620 erau în grija unui asistent maternal, 868 în centre de plasament, 2.089 la rude până la gradul IV, iar 304 în grija altor familii sau persoane. @StiriDiaspora 21 oct 2018

Comunica zilnic cu copilul tau si asculta ce-ti spune.
Comunicarea este importanta pentru parinti si vitala pentru copii!

Citeste si 

Comunicat de presă – Prezentarea proiectului de raport al senatorului Viorel Badea în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (Tbilisi, 17-18 octombrie 2018) 

Joi, 18 octombrie 2018, în cadrul reuniunii comune a subcomisiilor pentru copii, respectiv pentru educație, tineret și sport ale Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (Tbilisi, 17-18 octombrie 2018), senatorul Viorel Badea a prezentat, în calitate de raportor, proiectul de raport pe tema impactului migrației muncii asupra copiilor rămași acasă.

Alături de membrii celor două subcomisii ale APCE au participat la dezbaterea pe această temă, desfășurată la sediul Parlamentului Georgiei, Gabriela Alexandrescu, director executiv Salvați Copiii România, precum și reprezentanți din partea UNICEF Georgia și ai societății civile locale.

În prezentarea sa, senatorul Badea a menționat că această inițiativă este o continuare a activității depuse în elaborarea raportului cu tema: Dreptul la muncă al lucrătorilor casnici, în special al femeilor, în Europa, care s-a finalizat cu adoptarea Rezoluției 2167 (2017) a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. A evidențiat faptul că perioada postcomunistă în statele din Europa Centrală și de Est a fost caracterizată printr-o deteriorare accelerată a condițiilor economice și sociale, situație care a avut ca efect o intensificare fără precedent a fenomenului migrației economice. Dând exemplul României, a menționat că peste 3 milioane de persoane au părăsit țara pentru a munci în străinătate, în special în Europa de Vest, ceea ce a făcut ca un număr semnificativ de copii să rămână în grija rudelor sau, în cel mai bun fericit caz, în grija unuia dintre părinți. În acest context raportorul român a adăugat că „este mai important ce lași acasă decât ce trimiți acasă”.

Senatorul Badea a subliniat totodată că, potrivit rețelei europene Children Left Behind, asociație a unor organizații neguvernamentale care activează în acest domeniu, există, la nivel european, aproximativ 500000 de copii care au trecut prin experiențe traumatizante în urma despărțirii de părinți.

Potrivit raportorului român, lipsa afecțiunii părintești se răsfrânge în mod ireversibil asupra dezvoltării copiilor, psihologii confirmând, în cazul acestora, manifestarea unui spectru larg de tulburări de comportament (anxietate și frustrare, instabilitate afectivă însoțită de depresie, izolare și evitarea contactului cu cei din jur, lipsa stimei de sine, agresivitate și iritabilitate, iar în cele mai grave cazuri chiar suicid). Performanțele școlare modeste sau chiar risc de abandon școlar, un grad mai ridicat de vulnerabilitate în ceea ce privește consumul de droguri sau o tendință mai accentuată de a se alătura unor cercuri de prieteni cu preocupări care adesea transcend limitele legii se numără de asemenea printre tulburările psihocomportamentale identificate de raportorul român.

Senatorul Badea a arătat că problema copiilor rămași acasă reprezintă o problemă stringentă a societății contemporane, care necesită o acțiune imediată din partea decidenților politici din statele membre ale Consiliului Europei, prin adoptarea unor măsuri legislative tangibile și țintite, în conformitate cu drepturile înscrise în Convenția ONU cu privire la drepturile copilului.

În încheiere, a menționat că orice demers de legiferare în acest domeniu trebuie fundamentat în primul rând plecând de la expertiza valoroasă a organizațiilor neguvernamentale care s-au dedicat acestei cauze, precum și de la sprijinul specialiștilor din diverse domenii care au identificat de-a lungul timpului multe dintre problemele cu care se confruntă copiii rămași acasă și care pot veni cu soluții concrete în acest sens. @Senatul Romaniei 

 

 

 

 

 

Un gând despre &8222;Aproape 100.000 de copii plâng de dorul părinților plecati în străinătate&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s