Familiile de români DESPĂRȚITE, în atenția Asociației Donne Romene în Italia. MESAJ către femeile din Diaspora @Stiri Diaspora

ImmaginestiriSâmbătă, 3 noiembrie, în sala de conferințe Tehnopolis Iași, Associazione Donne Romene în Italia și Romanian Women’s Lobby au organizat dezbaterea Prevenirea efectelor negative ale migrației economice asupra familiei transnaționale în vederea identificarii unor soluții concrete, reale, urgente, pentru dezvoltarea de politici publice pentru limitarea exodului femeilor românce la muncă în străinătate și protejarea copiilor rămași singuri acasă, pentru o politică publică națională dedicată prevenirii și limitarii efectelor migrației economice asupra familiei transnaționale.

Au fost invitați să participe reprezentanți ai Parlamentului României și europarlamentari care provin din Iași din toate partidele politice, reprezentanți ai agențiilor si institutiilor publice cu rol în managementul cazurilor de depresie și comunicare cu copiii, ai celor care sunt responsabili de cazurile de trafic de ființe umane și ai celor care se ocupa de politici sociale și angajabilitate.

Pe parcursul dezbaterii, participanții au agreat necesitatea constituirii unui Grup de lucru multisectorial, care să lucreze la elaborarea unei politici publice naționale și a unei propuneri de inițiere a unei legi speciale dedicate soluționării problemei, inclusiv la nivel european, care să conducă la identificarea problemelor și a soluțiilor urgente, a căilor de finanțare, să conducă la crearea unor programe naționale sau/și europene care să-i apropie pe cetățenii din țara de cei din diaspora și să ridice gradul de empatie și solidaritate al cetățenilor în plan național și european.

Masa rotundă a explorat o serie de idei și soluții, pentru reducerea efectelor negative ale muncii a sute de mii de femei și bărbați ce lucrează în alte țări asupra copiilor rămași în România, asupra familiilor sau stării de sănătate. S-au evocat situații dramatice, crize familiale, forme de înstrăinare, depresii, consecințe în raport cu devenirea și educația copiilor, situații de abandon, absenteism sau eșec școlar. Au fost analizate cu obiectivitate dificultățile adaptării în medii sociale și culturale diferite, privațiunile, situația precară, în unele cazuri, a cetățenilor români din diaspora.

Pentru diminuarea acestor efecte negative, la nivel național sunt necesare demersuri și măsuri diverse: receptivitatea autorităților, implicarea ministerelor, rolul esențial al ambasadelor și consulatelor, dar și implicarea instituțiilor școlare prin programe educaționale, servicii de tip after school, rolul decisiv al consilierilor școlari, al psihologilor, susținerea concretă din partea statului printr-o legislație coerentă, campanii de informare cu privire la siguranța locului de muncă.

În aceeași măsură, la nivelul comunităților din diaspora este necesară o participare activă în viața politică și socială, dar și responsabilizarea părinților față de copiii rămași în țară, privind educația acestora, starea emoțională, psihologică, posibile riscuri și vulnerabilități ale acestora. Sunt necesar și alte soluții și forme de implicare, la nivel politic, parlamentar și guvernamental, pentru clarificări, soluții, măsuri de etapă, în sensul problemelor dezbătute.

Mesajul Asociației: Dorim să reamintim femeilor românce din România și din Diaspora că nu sunt singure și că societatea civilă este alături de ele și de problemele lor. #NuEstiSingura @Stiri Diaspora 5 nov 2018

Citeste si PREVENIREA EFECTELOR NEGATIVE ALE MIGRATIEI ECONOMICE ASUPRA FAMILIEI TRANSNATIONALE  @ADRI

 

Un gând despre &8222;Familiile de români DESPĂRȚITE, în atenția Asociației Donne Romene în Italia. MESAJ către femeile din Diaspora @Stiri Diaspora&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s