„Sindromul Italia”, traumele cu care se intorc romancele plecate la munca in strainatate

Dramele traite de romancele plecate la munca in Italia au ajuns in atentia specialistilor straini. Mai multi sociologi si antropologi italieni au venit la Institutul de Psihiatrie Socola din Iasi sa discute cu pacientele, dar si cu medicii romani.

Cu totii studiaza ce efecte devastatoare a avut asupra femeilor munca peste hotare, care a insemnat despartirea de familie.

Specialistii discuta inclusiv cu copiii mamelor plecate la munca in strainatate, ca sa inteleaga si perspectiva lor. O tara noaua, cu o limba diferita si singuratatea pot afecta si psihic dar si emotional femeile care isi asuma responsabilitatea de a-si lasa familia acasa si sa plece a munca peste hotare. Problema cea mai grava este ca putine cer ajutorul.

In tot acest timp, copiii si batranii raman ai nimanui si au si ei nevoie de consiliere psihologica.  Potrivit medicilor, anul trecut, 3.177 de femei au fost internate la Institutul de Psihiatrie Socola cu depresie. 5 la sută dintre ele au prezentat simptome specifice „Sindromului Italia”.

Specialistii de la Institutul de Psihiatrie ” Socola” din Iasi arata ca „Sindromul Italia” se defineste ca o patologie psihica a femeilor care migreaza din Europa de Est pentru a lucra ca asistenti familiali si care se extinde in mod ocazional catre copiii pe care ii lasa acasa. Conform specialistilor, cele mai multe dintre ele nu reusesc sa se adapteze noului mod de viata si ajung in spitale cu depresie, sau in cel mai rau caz se sinucid. http://ro.internazionale.il24.it/suferinta-neagra-ingrijitoarelor-din-italia-iata-de-ce-multe-se-sinucid/

In alte cazuri, femeile ajung sa sufere de „Sindromul Italia”, dupa ce isi pierd locul de munca.

Presedinta Asociatiei Femeilor Romane in Italia trage un alt semnal de alarma in speranta ca institutiile din Romania vor face ceva pentru a rezolva aceste probleme grave cu care se confrunta femeile :

„Sunt sapte ani de cand pe acest website, in conferinte, dezbateri, documentarearticolescrisori deschise denuntam problemele romanilor din strainatate. O atentie deosebita am acordat temei Sindrome Italiana/Sindrome della badante si femeilor care sufera de aceasta afectiune, familiilor lor si copiilor singuri acasa, asa-zisii orfani bianchi Desi informate si de noi, institutiile din Romania nu au intreprins nimic concret pentru prevenirea fenomenului. Cu toate eforturile noastre de a determina masuri concrete in sustinerea cetatenilor care se confrunta cu asemenea probleme dramatice, nici astazi nu exista programe guvernamentale dedicate la nivel national si transnational. Sa speram ca macar pe specialistii italieni sa ii auda cineva. „

Silvia Dumitrache, presedinte ADRI

„NU reprezinta o prioritate pentru guvern – realitatea zilnica a persoanelor vulnerabile din tara si strainatate -si acest lucru il arata lipsa alocarii de resurse (planuri de actiune, strategii care nu sunt doar pe hartie ci sunt dublate si de bugete adecvate pentru punerea lor in aplicare). Situatia femeilor din Italia este prezentata de ani de zile de Asociatia Femeilor Romane din Italia, membra in Romanian Women’s LOBBY si in Coordinamento Italiano della Lobby Europea delle Donne – LEF-Italia. Studiile confirma doar ceea ce femeile comunica in fiecare zi organizatiilor neguvernamentale. Vocea lor, in continuare, nu este auzita. #SindromulItalia. ”

Laura Albu, presedinte ROWL

Foto credit Stefano Romano

Preluat de pe ro.il24internazionale 27.01.2018

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s