Sindromul Italia, audiere publica/Prevenirea efectelor negative ale migratiei economice asupra familiei transnationale

Fundatia CoronaCentrul de Mediere si Securitate Comunitara, la initiativa Associazione Donne Romene in Italia – ADRI si Romanian Women’s LOBBY au organizat luni, 12 august 2019, audierea publică „Prevenirea efectelor negative ale migrației economice asupra familiei transnaționale” care s-a desfasurat la Muzeul Municipal Iasi. Prezenta audiere publică face parte dintr-un mai larg proces de consultări la nivel național, organizat de către membrii parteneriatului. Audierea se realizează pentru a găsi sau valida posibilele soluții de intervenție legislativa sau procedurala care sa duca la diminuarea efectului alarmant al cazurilor de afectare psihica si emoționala al femeilor care lucrează in domeniul îngrijirii la domiciliu si asupra familiilor lor, si s-a focalizat pe analiza efectelor negative ale migratiei economice asupra familiei transnationale.

In decursul a doua ore au fost colectate si inregistrate audio si video puncte de vedere ale persoanelor care, din postura de specialisti sau martori, au adus informatii si clarificari asupra situatiilor cu care se confrunta femeia care lucreaza ca ingrijitor de varstnici in strainatate, efectul asupra ei si asupra familiei sale. Audierea s-a realizat pentru a gasi sau valida posibilele solutii de interventie legislativa sau procedurala care sa duca la diminuarea efectului alarmant al cazurilor de afectare psihica si emotionala a femeilor care lucreaza in domeniul ingrijirii la domiciliu si asupra familiilor lor.

Audierea a fost facuta de: Mihaela Munteanu – expert contractat de Fundatia Corona, Laura Albu, reprezentant CMSC, Diana Paun – consilier prezidential pe probleme de sanatate.

Probleme de sanatate, inclusiv sanatate mintala, carente emotionale si comportamentale, neincredere in sine, anxietate, abuz in familie, violenta domestica, risc crescut de abandon scolar, destramarea familiei, divorturi, instrainare emotionale printre efectele negative asupra membrilor de familie ramasi acasa (copii si batrani) si asupra celor plecati mai des mentionate de vorbitori.

Scopul proiectului vizează creșterea capacității ONG-urilor de a se implica în formularea și promovarea de propuneri alternative la politicile publice inițiate de Guvern în domeniul bugetării pe bază de gen, vizând alocarea corespunzătoare a resurselor financiare ținând cont de dimensiunea de gen.

Multumim pentru mesaj, participare si implicare Doamnei dr.Diana Paun, Consilier Prezidential, Departamentul de Sanatate Publica.

„Ati auzit despre “sindromul Italia”? Sau drama femeilor romance din diaspora, plecate sa ingrijeasca varstnici? Dezradacinare, depresie, suicid, copii lasati in grija bunicilor, divorturi, carente emotionale, instrainare

Muzeul Municipal din Iasi a gazduit astazi o audiere publica despre prevenirea efectelor negative ale migratiei asupra familiei transnationale.

Am avut onoarea sa prezint, ca prioritate a Presedintelui Romaniei, solutiile grupului de lucru interinstitutional constituit la nivelul Administratiei Prezidentiale, pe tema copiilor cu parinti plecati la munca in strainatate, in coordonarea Departamentului pentru Relatia cu Romanii din Afara Granitelor.

Este necesara elaborarea unei strategii pe termen lung si implementarea sa intr-un cadru stabil, care sa implice toti actorii responsabili (autoritati centrale, locale, mediu academic, ONG, mediul privat).

Felicitari Laurei, Mihaelei si Silviei pentru initiativa si dedicare!”

Mulțumiri! Implicarea Administrației Prezidențiale ne onorează. Vocea diasporei este auzită, drepturile și tutelarea cetățenilor Romaniei, garantate prin Constituție, trebuie sa fie respectate.

Galerie foto

Citeste si 11° Dossier DOMINA “L’impatto socio-economico del lavoro domestico nei Paesi d’origine”, Roma.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s