Impactul socio-economic al muncii domestice în țările de origine @Dosar DOMINA & Fondazione Leone Moressa

La realizarea lucrarii au contribuit si Dr.George Bologan, Ambasadorul Romaniei in Italia, si Silvia Dumitrache, presedinta Associazione Donne Romene in Italia – ADRI.

Prezentare Lorenzo Gasparrini, secretar general al DOMINA

Munca domestica este, prin definiție, multiculturală, iar pentru mulți lucrători din întreaga lume acest sector reprezintă primul pas spre integrarea într-o noua țară. Munca domestica creează, de fapt, o realitate socială caracterizată prin coexistența a cel puțin două comunități cu origini, obiceiuri și cultură diferite care se intalnesc in acelasi spatiu. Această întâlnire între culturile îndepărtate poate fi analizată pe două planuri distincte, una mai evidentă, local, alta pe care am putea-o defini latentă, „în afara locului”. Primul plan de analiză „la fața locului”, pe care l-am abordat deja în proiectul de cercetare DOMINA, se referă la ceea ce se întâmplă în Italia: interacțiunea dintre lucrător și familie și implicațiile pentru economia italiană. De aceea, ne referim, pe de o parte, la relația stabilită între angajator și lucratorul domestic, cu toate dificultățile legate de diferențele datorate limbii, obiceiurilor alimentare, religiei, rutinei zilnice etc. Pe de altă parte, există efecte asupra sistemului economic italian din punct de vedere al ocupării forței de muncă și al produsului intern brut. Cel de-al doilea plan de analiză, cel latent, privește relația lucrătorului casnic cu privire la familia sa și la țara de origine. Tot în acest caz, în ceea ce privește „on-site-ul” („din interior”), avem consecințe legate de aspectul uman și aspectul economic. Lucrătorii casnici străini sunt în majoritate femei care-și părăsesc temporar părinții, soții, copiii etc. Această detașare are consecințe psihologice atât pentru lucrătorii femei, cât și pentru rudele care rămân acasă. Mai mult, lucrătorii străini sosesc în Italia pentru a-și îmbunătăți condițiile economice și pentru a construi bazele unei vieți mai bune în țara lor de origine. Această latură a monedei, totuși, a atras atenția numai în ultimii ani. Care sunt efectele produse de sectorul nostru în țara de origine a lucrătorilor? Care este punctul de vedere al instituțiilor din aceste țări cu privire la fenomenul migrației cetățenilor lor și la integrarea lor în munca casnică în Italia? Care sunt implicațiile sociale și antropologice ale detașării de afecțiune și culturii apartenenței? Răspunsul la aceste întrebări, în cadrul proiectului nostru de cercetare asupra muncii domestice, reprezintă un element fundamental de aprofundare a cunoașterii sectorului prin extinderea analizei dincolo de frontierele naționale.

Obiective și metodologie

Munca domestica în Italia a crescut enorm în ultimii ani, datorită, de asemenea, contribuției puternice a lucrătorilor imigranți. Deși acest fenomen a avut un impact decisiv în Italia, satisfăcând cererea de asistență și îngrijire a locuinței, ea a avut, în mod inevitabil, un impact și în țările de origine, din multe puncte de vedere.

Acestea sunt fenomene complexe, care au, în general, atât aspecte pozitive, cât și negative. Din punct de vedere demografic, de exemplu, țările de origine suferă o pierdere semnificativă a populației de vârstă activă, cu impact asupra sistemului economic local. În plus, în anumite contexte, ca și în sectorul muncii casnice, exodul se referă în principal la femei, care se indeparteaza de familie și isi lasa copiii în urmă.

Pe de altă parte, beneficiul economic dat de un nivel de salarizare diferit le permite acestor lucrători să trimită sume considerabile sub formă de remitențe destinate menținerii familiei și, parțial, să economisească pentru investiții. După cum vom vedea, remitențele reprezintă o parte importantă din PIB pentru multe țări.

Din punct de vedere social, riscurile într-o profesie solicitanta, cum ar fi cea de îngrijire la domiciliu, în special cu conviețuire, sunt considerabile: din cauza sindromului burnout, un stres puternic care afectează operatorii implicați în relații interpersonale, la așa-numitul „sindrom italian”, o formă de depresie datorată noului context al vieții. Fără a uita fenomenul „orfanilor albi” sau problemele copiilor rămași în urmă și forțați să trăiască fără un părinte sau, uneori, chiar fara ambii parinti.

În acest dosar vor fi analizate cele patru țări cu cel mai mare număr de lucrători casnici din Italia (România, Moldova, Ucraina și Filipine), vom examina datele statistice privind prezența lor în Italia, contribuția remitențelor în țările de origine și dinamica socio-economică.

Vom prezenta si contribuții ale unor ambasade din Italia, ale unor asociatii de lucrători casnici și ale unor experți, contribuind astfel la o analiză calitativă a fenomenului și la o prezentare generală a principalelor probleme sociale ale lucrătorilor casnici din Italia.

Punctul de vedere al instituțiilor din țările de origine

Interviu cu Ambasadorul României E.S. George Bologan

Comunitatea românească din Italia este cea mai numeroasă, cu aproape 1.2 milioane de cetățeni rezidenți. Există o prezență puternică a lucrătorilor în sectorul intern, primele două profesii sunt, de fapt, legate de asistență și gospodării. Acești lucrători îndeplinesc o muncă fundamentală pentru familiile italiene. Puteți identifica o identitate a muncitorilor casnici din comunitatea dvs. (sex, calificări educaționale, compoziție familială)?

Italia găzduiește cea mai mare comunitate de români din străinătate, cu 1.190.091 de locuitori bine integrați și peste 14.000 de corporații, peste 11.000 de parteneriate și peste 49.300 de întreprinderi individuale care contribuie la PIB-ul italian, într-o perioadă de timp de fragilitate economică. Există concetățeni care predau în universități italiene, alții care se ocupă de copii sau de vârstnici, înlocuind copiii, adesea devenind parte din familiile asistate; mulți muncesc în cercetare, în sistemul de sănătate, în sectorul construcțiilor sau în agricultură. Aproximativ 157.000 de studenți și studenți români studiază în școli și universități italiene, cea mai semnificativă prezență străină în instituțiile de învățământ din Italia. Integrarea excelentă a cetățenilor români în Italia este acum recunoscută la toate nivelurile și constituie o punte importantă în relațiile noastre bilaterale. S-au făcut multe lucruri în ultimii ani, cu rezultate vizibile pentru integrarea și imaginea țării noastre în Italia, însă cu siguranță acest lucru nu ne împiedică să spunem că, cu siguranță, trebuie să continuăm să colaborăm pentru a îmbunătăți cunoașterea reciprocă și pentru a consolida prietenia dintre popoarele noastre. Din păcate, nu avem date fiabile și nu există studii care să reflecte cu exactitate situația cetățenilor români care efectuează acest loc de muncă fundamental pentru familiile italiene. Din cunoștințele noastre, în majoritatea lor sunt femei, cu calificări care variază. Majoritatea lucrătorilor români care au grijă de copii sau vârstnici nu sunt însoțiți în Italia de către membrii unității familiale.

Care sunt problemele majore cu care se confrunta comunitatea romaneasca din Italia?

Din nefericire, migrația forței de muncă este adesea însoțită de multiple riscuri, pornind de la încălcarea drepturilor lucrătorilor care riscă să devină victime ale abuzului și exploatării. Din acest motiv, înainte de a lua decizia de a lucra în străinătate, este esențial sa te informezi, sa-ti cunosti drepturile si indatoririle. În acest context, as dori să fac o scurtă referire la excelentele relații bilaterale româno-italiene, confirmate și în vastul domeniu al muncii și al afacerilor sociale, relații care vizează, de asemenea, protejarea drepturilor lucrătorilor și a antreprenorilor onesti. În prezent, este în vigoare protocolul de colaborare semnat între ministerele muncii din cele două state în 2012. În plus, în domeniul inspecției muncii se lucrează la un document de colaborare bilateral. Serviciile publice de ocupare a forței de muncă ale celor două state, prin intermediul birourilor EURES, EURES România și respectiv EURES Italia, au o cooperare foarte buna. Mai mult, în România, legea care reglementează protecția lucrătorilor români în străinătate a fost recent modificată. Autoritățile române (Ministerul pentru Romanii de Pretutindeni, în parteneriat cu Ministerul Muncii și Justiției Sociale, Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul de Interne) au organizat și desfasoara in continuare, la nivel național și cu sprijinul reprezentantelor diplomatice, o serie de campanii de informare și conștientizare, având în vedere atenția acordată protecției cetățenilor români care lucrează în străinătate. În acest context, am dori să menționăm campania națională „Informare acasă, siguranta în lume!” desfasurată cu scopul informării cetățenilor români asupra riscurilor legate de decizia de a căuta un loc de muncă, de a-și continua studiile sau de a se stabili în străinătate. Aceste acțiuni sunt completate de eforturile constante ale autorităților române competente (Ministerul Muncii și Justiției Sociale, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, Inspectoratele Teritoriale de Muncă etc.) pentru creșterea gradului de conștientizare a riscurilor existente, drepturilor și îndatoririlor acestora legate de decizia de a lucra în străinătate.

Adesea, aceste persoane lucrează în Italia pentru a-si ajuta familia de origine prin trimiterea de remitențe. Cat sunt de importante remitentele pentru România? În opinia dvs., impactul lor economic este destinat să crească sau să scadă?

Impactul remitențelor este important, dar într-o măsură mai mică decât în ​​trecut, având în vedere creșterile recente ale salariilor și pensiilor înregistrate în România. Mai mult, economia României continuă să aibă perspective de creștere excelente. Menționez, de pilda, oportunitățile oferite de țara noastră în sectoarele industriei digitale, industriei biologice sau industriei agricole.

În ultimii ani, comunitatea românească continuă să crească în Italia, fără sa ne referim la numarul celor care dobandesc cetatenia. Credeți ca aceasta este compusă, în principal, din cetățeni care se vor întoarce în țara de origine după atingerea scopului lor economic sau din persoane care intenționează să se mute permanent în Italia? Ce perspective vedeți în Italia pentru comunitatea românească?

Aproape 1,2 milioane de români care, potrivit datelor oficiale, locuiesc în Italia, au în comun dorința de a-și dovedi valoarea și atașamentul față de România, fapt dovedit de marea majoritate a cererilor de acces la programe culturale și programe educaționale care să faciliteze menținerea legăturii cu țara noastră, a identității culturale, lingvistice și religioase. Mulți dintre ei au plecat cu dorința de a se întoarce acasă, iar inițiativele puse în aplicare de guvernul român au tocmai scopul de a facilita întoarcerea lor și de a le oferi oportunități la domiciliu, prin intermediul cărora pot îmbunătăți experiența acumulată în anii stați în străinătate. În același timp, prezența cetățenilor români în Italia, creșterea activității lor antreprenoriale și numărul mare de familii mixte româno-italiene reflectă un nivel foarte bun al integrării acestora și dialogul social intens care există între societățile noastre.

Interviu cu președintele ADRI – Asociația Femeilor Romance din Italia 7) Silvia Dumitrache

Pe baza experiențelor dvs. din cadrul Primăriei din Milano, a activititatii dedicate Femeilor – Mame la distanta si a altor actiuni desfasurate cu comunitatea românească, care sunt problemele care, în opinia dvs., afectează cel mai mult comunitatea?

Datorita activitatilor desfasurate de asociatia noastra, sunt în contact cu mulți lucrători români în Italia, marea lor majoritate fiind fie absolventi de liceu ori de universitate – persoane care, neputand sprijini familiile lor în România au decis să lucreze în Italia. De cele mai multe ori, persoanele care ajung la munca in Italia nu cunosc nici limba si nici legislagia italiana, fiind pusi in situatii dificile, care se adauga la suferinta departarii de familie si copii. Avem nevoie de mai multe informații și pregătire profesională înainte de a pleca din Romania; o mai buna cunoastere a drepturilor/obligațiilor stipulate în CCNL ar determina o mai buna constientizare a drepturilor si ar reduce nivelul exploatarii. Necunoasterea limbii italiene se adauga celorlalte probleme care deriva din dificultățile de comunicare, diferențele culturale și lingvistice. Necunoasterea bucatariei italiene sau a modului in care trebuie folosite anumite aparate casnice reprezinta potentiale motive conflictuale, chiar violente reale față de lucrător. Parte din comportamentele violente sunt probabil involuntare, agresivitatea fiind cauzata de bolile de care sufera pacientii, ma refer la suferinzii de Alzheimer, dementa, pericolul la care sunt expuse lucratoarele domestice rămâne, oricum, ridicat. În cele mai multe cazuri, îngrijitoarele domestice desfasoara o activitate extrem de grea și periculoasă, cu un „cost” prea ridicat din punct de vedere al sănătății. Sunt putine lucratoarele domestice care merg la un medic pentru ele si nu numai pentru asistatii lor, deși mulți suferă de insomnie, anxietate sau depresie. Lipsa controalelor din partea statului lasă prea mult spatiu exploatarii, abuzului și maltratarii forței de muncă de către angajatorii lor.

Pe baza celor mai recente declarații, credeți că prezența lucrătorilor fără documente legale este ridicată și, prin urmare, fenomenul muncii nedeclarate este ridicat în comunitatea dvs.?

Da, munca nedeclarată este destul de răspândită (Censis), aproape 6 ore de muncă din 10 sunt, prin urmare, lipsite de orice formă de acoperire de securitate socială, în afara cadrului regulilor, garanțiilor, tutelelor prevazute de lege. Uneori, lucrătorele domestice preferă să muncească ilegal pentru un castig imediat mai mare, subestimând riscurile și consecințele: lipsa asigurării de sănătate, contribuțiilor la asigurările sociale, protecția, drepturile și sancțiunile prevăzute de lege. Lucrând în negru, intr-un ritm foarte ridicat, fără pauze pentru odihna, sambete sau duminici, fără somn și viața privată și posibilitatea de a socializa, departe de familie și de propria țară, le expun pe aceste femei unei stari de fragilitate și vulnerabilitate. Este necesar un proiect guvernamental de sustinere și informare a acestei categorii de lucratori si o abordare serioasa a acestei probleme. INPS a decis să lanseze o campanie de sensibilizare și informare atât pentru angajatori, cât și pentru lucrători, folosind pungi de pâine sau servetele de la fast-food ca mijloc de comunicare. Mesajul care se doreste sa fie transmis se refera la faptul ca numai un comportament corect din partea celor care angajează lucrătorii domestici, imigranți sau nu, ii poate feri pe viitor de a fi expusi unor conditii precare extreme, cu o pensie foarte scăzută din cauza evaziunii fiscale. 8)  Este necesară o acțiune legislativă, pentru a da un exemplu, munca la domiciliu nu se numără printre numeroasele stimulente pentru angajări noi, cum ar fi bonusul Sud și nu include aplicarea noii legislații privind identificarea banilor pentru salarii – toate anomaliile din acest sector, care o fac fertilă pentru practici ilicite.

În ultimii ani, comunitatea românească continuă să crească în Italia, fără a-i include pe cei care dobandesc cetatenia italiana. Ce perspective vedeți în Italia pentru comunitatea românească?

Mai mult de 1,2 milioane de cetățeni români sunt în Italia (2 milioane, potrivit unor surse neoficiale). Mulți vin cu intenția de a se întoarce în țara lor de origine, dar puțini o fac. Dacă își pierd locul de muncă în Italia, încearcă să se mute într-o altă țară a UE, așteptând momentul potrivit pentru a reveni. „Aproape 15 miliarde de euro reprezinta comerțul dintre Italia și România. Potrivit datelor furnizate de Unioncamere și Cerved, în 2017 există peste 24.000 de societăți cu capital social și persoane formate din cetățeni români și 49.317 societăți individuale care au fost înregistrate în Registrul de comerț italian. ” 9) Dacă șansele de integrare socială si politica a romanilor ar fi mai ridicate, probabil si comunitatea românească ar deveni mai stabilă în Italia.

Silvia Dumitrache, Asociația Femeilor Românce din Italia – ADRI  10)

Femeile care părăsesc România in cele mai multe dintre cazuri sunt mame care reușesc să-și vadă copiii doar o dată sau de două ori pe an, iar copiii lor se simt adesea abandonați.

Din 5 milioane de copii din România, 750 000 au trăit experiența de a avea un părinte plecat la munca în străinătate; 250.000 – 300.000 de copii au cel puțin un părinte la munca în străinătate 11). Copiii de la distanță, „orfani albi” cresc cu tatii, cu bunici, mătuși, vecini sau chiar singuri uneori. Potrivit UNICEF, în România există cel puțin 350.000 de copii om aceasta situatie, adesea acești copii ajung să fie deprimați, suferă violență și abuz în familie, dezvoltă dependență de droguri sau alcool, părăsesc școala sau intra in activitati ilegale. În cele mai dramatice cazuri, isi iau viața din cauza departarii de mame. Numărul de copii lăsați în urmă nu este cunoscut.

România este prima țară din Europa ca numar de mame minore, multe dintre ele cu mamele care lucrează în străinătate, cinci din zece mame sub vârsta de 18 ani nu au fost niciodată la un ginecolog.

Puține persoane observă aceste probleme, deoarece în România, în special în zonele rurale, numarul asistentilor sociali cifra este insuficient, uneori chiar absenti. Despre Parenting nici atat. Lipseste preventia, dar și sprijinul familiilor la distanță. Atât statul de apartenenta, cât și cel ospitant trebuie să se implice si să facă mai mult pentru a reduce disconfortul enorm în care trăiesc multe familii transnaționale.

La fenomenul „orfanilor albi” se adaugă „Sindromul Italia„, care este o formă de depresie profundă și insidioasă, răspândită în rândul multor îngrijitoare domestice care s-au întors în țara lor de origine și care pun in pericol adesea atat viețile lor cat si pe cele ale copiilor rămași în urmă.

La Institutul de psihiatrie Socola din Iași, îngrijitoarele familiale spitalizate sunt mai mult de 200 pe an. Deprese, suferinde de insomnie, cu tentative de sinucidere.

O treime dintre paciente încearcă să se sinucidă cel puțin o dată și adesea reușesc. „Mai mult decât o boală, „Sindromul Italia” este un fenomen medico-social”, explică dr.Petronela Nechita, psihiatru primar la clinica de la Iași: „Există o lipsa prelungită de somn, desprinderea de familie, maternitatea delegata bunicilor, soților, vecinilor … Avem multe cazuri.

Situatia s-a înrăutățit atunci când românii din Sud, unde lucrau în câmp și erau plătiți mai puțin, s-au mutat in Nordul Italiei pentru a ingriji persoanele în vârstă: printre pacientele noastre se numara mai cu seama cele care cei care au refuzat zilele de odihnă și orele libere pentru a castiga mai mult, distruse de ritmurile epuizante.

Nimeni nu poate ingriji de unul singur o persoană non-autosificienta sau suferind de dementă: 24 de ore pe zi, fără pauză. Cu povara mentală a ceea ce a lasat în urmă. Si eu m-as îmbolnăvi ” 12).

10) ADRI – https://adriassociazione.wordpress.com/

11) Il Rapporto del Gruppo di lavoro interistituzionale presso l’Amministrazione Presidenziale, 2018 https://www.presidency.ro/files/userfiles/Raportul_Grupului_de_lucru_Interinstituional_dedicat_situaiei_c opiilor_cu_prini_plecai_la_munc_in_strintate.pdf

12) Sindrome Italia, nella clinica delle nostre badanti – Corriere della Sera, 8 aprile 2019; https://www.corriere.it/elezioni-europee/100giorni/romania/

–––––––––––-

7) ADRI – https://adriassociazione.wordpress.com/

8) https://www.inps.it/nuovoportaleinps/default.aspx?itemdir=47824

9) https://www.ilsole24ore.com/art/mondo/2018-10-15/italia-romania-2018-anno-record-interscambio194656.shtml?uuid=AEJXQdNG&refresh_ce=1

Citeste si

FONDAZIONE LEONE MORESSA: LE RIMESSE DEI LAVORATORI DOMESTICI

DOMINA: L’IMPATTO DEL LAVORO DOMESTICO NEI PAESI D’ORIGINE, CON LA PARTECIPAZIONE DI A.D.R.I

Un gând despre &8222;Impactul socio-economic al muncii domestice în țările de origine @Dosar DOMINA & Fondazione Leone Moressa&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s