Observator TV: Peste 100 de pacienţi internaţi cu Sindromul Italia, depresia dezvoltată de românii plecaţi în străinătate

O nouă boală extrem de periculoasă face ravagii printre românii care lucrează în străinătate. Numai în primele şase luni ale anului, o sută de oameni au fost diagnosticaţi cu „sindromul Italia”, aşa cum au numit medicii afecţiunea. Este o formă gravă de depresie, pe care doctorii de la Institutul de Psihiatrie Socola o studiază împreună cu cercetătorii. Şi jurnaliştii italieni au venit în România pentru a analiza fenomenul. 

video

Ca să-i protejăm identitatea, o vom numi Elena. Calvarul ei a început acum trei ani, după un divorţ. Avea nevoie disperată de un acoperiş deasupra capului şi de bani. Două românce au dus-o în Italia.

Elena: Când veneam seara de la muncă, ne spălam cu apă rece. Aveam paturi ca la spital şi ne culcam câte patru

După jumătate de lună, Elena a fost nevoită să le achite româncelor o taxă de 400 de euro pentru că i-au găsit de lucru. Apoi, a rămas la o familie de italieni la care lucra ca îngrijitoare. 

Dorul de casă a măcinat-o însă mereu. În timp, femeia a intrat în depresie. Este prima fază a „sindromului Italia” – o nouă afecţiune pe care medicii şi cercetătorii o studiază la Institutul de Psihiatrie Socola din Iaşi.

Elena: Când am venit acasă, de bucurie că m-am întâlnit cu părinţii mei, pe care nu i-am văzut de opt ani, am băut câteva pahare de bere. Şi de asta, nu ştiu ce s-a întâmplat şi am ajuns aici.

video

Silvia Dumitrache, preşedinte Asociaţia Femeilor Românce din Italia: Cele care ajung aici sunt cele fericite, au avut noroc să se poată recupera. În ultima vreme, sunt din ce în ce mai multe cazurile în care femeile în străinătate mor de cancer sau se sinucid.

Silvia Dumitrache, Marco Balzano video

Numărul persoanelor diagnosticate cu sindromul Italia la Institutul de Psihiatrie Socola din Iaşi a crescut de la un an la altul. Dacă în 2017 erau 160 de cazuri, anul trecut s-au înregistrat 170. Iar în prima jumătate a acestui an, deja au fost diagnosticate cu această afecţiune peste 100 de persoane.

Dr.Petronela Nechita, psihiatru Institutul de Psihiatrie Socola Iaşi video

Petronela Nechita, psihiatru Institutul de Psihiatrie Socola Iaşi: Avem debut de schizofrenie sau tulburări delirante sau psihoze maniaco-depresive. Un episod implică un tratament de aproximativ şase luni

Fenomenul ia o amploare de neimaginat. La Iaşi, au ajuns şi un scriitor italian şi o echipă de jurnalişti ca să afle mai multe despre sindromul denumit după ţara lor. 

Marco Balzano video

Marco Balzano, scriitor italian: Evident, fenomenul e foarte mare şi foarte divers. Eu am ascultat multe poveşti ale îngrijitoarelor. Unele, dramatice, că sunt maltrate.

Martin Alan Tranquillini: Vrem să reuşim să creăm un profil cât mai detaliat posibil despre cum e experienţa unei femei care vine în Italia şi trăieşte acolo

Ultimul caz a şocat întreaga ţară. După şase ani de muncă în Italia, o femeie din Botoşani şi-a omorât propriul copil, un adolescent de 17 ani. Apoi, a încercat să-şi ia viaţa. 

Toată lumea a vrut să ne despartă, să îmi ia copilul! Eu am vrut să iau copilul cu mine, să murim amândoi„, spunea femeia la momentul respectiv.

Statisticile arată că peste cinci milioane de români sunt plecaţi la muncă în străinătate. În Italia este cea mai mare comunitate. Oficial, sunt peste un milion două sute de mii de români.
@Observator Tv 12.11.2019 

Un gând despre &8222;Observator TV: Peste 100 de pacienţi internaţi cu Sindromul Italia, depresia dezvoltată de românii plecaţi în străinătate&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s