„Sindromul Italia”, dezbătut la Primăria Iaşi

O delegaţie a femeilor din Italia a discutat cu primarul Mihai Chirica pe subiectul iniţierii unor proiecte de combatere a exploatării prin muncă a românilor aflaţi în afara graniţelor

Primarul Mihai Chirica a avut în această săptămână o întrevedere cu o delegaţie a Asociaţiei Femeilor Românce din Italia (ADRI). Scopurile acesteia au fost iniţierea unor proiecte de combatere a exploatării prin muncă a românilor aflaţi în afara graniţelor, analiza amplorii „Sindromului Italia”, precum şi posibilitatea strângerii relaţiilor dintre oraşul Iaşi şi oraşul Milano. „Problema este din ce în ce mai gravă. Numărul persoanelor afectate, indiferent că este vorba despre copii, mame, taţi sau bunici, este tot mai mare. La fel de mare este şi numărul divorţurilor în astfel de familii. Soluţii nu au fost găsite, atenţie nu a fost acordată decât sporadic, nu a existat şi nu există un proiect de ţară în acest sens. Prima nevoie pe care am constatat-o la acele persoane este cea de comunicare.

Femeile, de regulă asistente persoanele sau, cum se numesc în Italia, badante, sunt izolate. De multe ori stau doar în casa respectivă, trăiesc o viaţă realmente imposibilă. Nimeni nu ar putea să reziste la nesfârşit. Să munceşti 24 de ore din 24 cu persoane bolnave de Alzheimer sau chiar demenţă nu se poate. Legile din Italia şi România spun că o persoană nu poate lucra cu o astfel de persoană mai mult de şase ore pe zi. Româncele lucrează non-stop şi, de obicei, au în grijă ambii soţi. Ele nu pot ieşi, nu socializează, nu au viaţă privată, se golesc de personalitatea lor. Rămân doar cu amintirile cu care au plecat. De aceea au nevoie să comunice. Italienii se plâng că româncele vorbesc mult la telefon, dar ele nu au cu cine să vorbească în casele respective. Se încarcă cu problemele persoanelor pe care le asistă şi se îmbolnăvesc. În ultima vreme s-a constatat un număr mare de decese ale româncelor din Italia din cauza cancerului, chiar la vârste de 40-45 de ani. Unele se sinucid. Nu au posibilitatea sau, dacă o au, nu sunt obişnuite să primească asistenţă medicală. Cele mai multe românce din Italia au o foarte slabă stimă de sine şi acceptă aproape orice. De aceea trebuie luate măsuri de urgenţă”, a declarat Silvia Dumitrache, preşedinte al ADRI.

Fără strategie

La rândul său, edilul Iaşului a asigurat comunitatea românilor de acolo de susţinerea municipalităţii ieşene. „România nu şi-a făcut o strategie de a-şi proteja populaţia din diaspora. Acest lucru trebuia realizat în momentul aderării României la Uniunea Europeană. Vocea diasporei poate deveni şi mai activă. Este momentul în care fiecare român de acolo trebuie introdus într-un program naţional de reintegrare în comunitatea României, pentru a-i oferi posibilitatea de a realege să ajungă în România. Tu, statul, trebuie să-l rupi de acolo, să-i redescoperi valorile de care s-a depărtat, de voie sau nevoie, şi să încerci să-l aduci înapoi”, a afirmat Mihai Chirica.

Pe lângă reprezentanţii municipalităţii, la întâlnire au mai participat reprezentanţi ai Federaţiei Organizaţiilor Nonguvernamentale pentru Servicii Sociale (FONSS), Fundaţiei Corona, Fundaţiei Hecuba, Romanian Women’s Lobby şi Centrului de Mediere şi Securitate Comunitară, precum şi Marco Balzano, un scriitor italian interesat de publicarea unui volum despre românii din Italia. 

Lucian STATE @Ziarul Evenimentul 14.12.2019

Primaria Municipiului Iasi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s