Sindromul Italia – cum sunt afectate femeile de traiul departe de casa

Explicaţia specialiştilor pentru cazul mamei care şi-a ucis fiul, apoi şi-a atacat soţul. Sindromul de care ar suferi

„Sunt multe persoane care se întorc cu depresii și psihoze, mulți sunt aduși de familie, în urgență, cu ambulanța…” – http://bit.ly/32jRiRk

Dr. Petronela Nechita, medic primar psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași, a vorbit la PRO TV despre afecțiunile de care pot suferi persoanele care muncesc în străinătate – http://bit.ly/32jRiRk

Poveste de groază într-un oraș din Botoșani: o mamă și-a înjunghiat mortal fiul de 17 ani, și-a atacat soțul, apoi a încercat, să-și ia viața.

Medicii vorbesc despre un episod psihotic, pus pe seama faptului că femeia lucrase multă vreme în Italia, în condiții de stres, epuizare fizică și psihică și măcinată de dorul de casă.

Potrivit apropiaților, femeia de 52 de ani lucrase câțiva ani în Italia și revenise în țară în primăvară. De atunci era foarte retrasă.

Luni, când băiatul ei se pregătea să plece la școală, l-a înjunghiat, apoi și-a lovit și soțul și a vut să-și pună capăt zilelor. Nimeni nu își explică această succesiune de decizii terifiante.

Înainte să urce în ambulanță, a mai apucat să spună că bărbatul ei ar fi amenințat-o că pleacă de acasă cu tot cu băiat.

Reporter: „V-ați certat cu el sau cu soțul?”

Femeie: „Cu soțul… Toată lumea a vrut să ne despartă, să ne ia copilul. Eu am vrut să iau copilul cu mine, să murim amândoi. Că eu am muncit pentru dânsu”.

Potrivit unor surse din anchetă, femeia ar fi suferit o depresie în urmă cu câțiva ani. Acum s-a rănit, dar viața ei nu este în pericol.

Cătălina Duhaniuc, medic ambulanță Botoșani: „Plăgi multiple la nivelul totacelui anterior prin automutilare. Este stabilă și a fost transportată la UPU pentru investigații.”

Băiatul de 17 ani a fost preluat de medici în stare gravă și nu a supraviețuit.

În acest caz, psihologii vorbesc despre așa numitul “sindrom Italia”, o afecțiune psihică de care suferă, uneori, femeile care muncesc în străinătate, departe de casă și de cei dragi.

Petronela Nechita, medic primar psihiatru Institutul Socola: „Sentimente de vină, de gelozie, care apar între partenerii care stau la distanță. Ei nu își mai recunosc nici membrii de familie și fac acte de o asemenea cruzime. Sunt multe persoane care se întorc cu depresii și psihoze, mulți sunt aduși de familie, în urgență, cu ambulanța, poliția și internați non-voluntar. De la an la an, cazurile se dublează sau chiar se triplează.”

Și sociologii spun că ruptura de familie lasă urme adânci iar partenerii ajung să își dispute copiii și bunurile materiale, într-un război care poate avea urmări tragice.

Prof. Cristina Gavriluță, sociolog: „Femeia se întoarce acasă cu o serie de traume. Copiii sunt antrenați deseori în această ruptură din familie.”

În 2017, din cele 3.000 de femei internate la Institutul de Psihiatrie “Socola”, aproximativ 150 au revenit în țară cu diferite afecțiuni psihice declanșate la mii de kilometri depărtare de casă. Stirileprotv.ro 04 Noiembrie 2019

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s