În ce condiții ți-ai lăsa copilul singur ca să pleci la muncă afară? @Romania in direct

Romania In DirectCatalin Striblea – striblea.ro: Ai plecat și ai fost departe de ai tăi? Cum ți-au crescut copiii în lipsa ta?

Cazul fetei din Mehedinți incendiată de un criminal în serie redeschide una dintre cele mai vechi răni ale României: copiii lăsați singuri de părinții care pleacă la muncă. Fata de 17 ani a fost scoasă din flăcări de fratele său mai mic, de 14 ani. Tatăl era plecat la muncă, mama este dispărută, bunica de 82 de ani nu i-a mai putut ajuta. Cei doi nu se aveau decât unul pe altul. După incendiu, copilul cel mic a rămas singur acasă până a fost preluat de stat.

Astăzi, în România, cifrele oficiale spun că sunt între 100 și 150 de mii de copii ai căror părinți au plecat la muncă în străinătate. Câteva zeci de mii nu au lângă ei pe nici unul dintre părinți. Poate câte un tutore legal. 20 la sută sfârșesc prin a fi preluați de stat. Mulți dintre ei sunt supuși foamei, bătăilor, traficului de persoane sau sfârșesc în anturaje dubioase.

Cel mai probabil dintre ei apare și cea mai mare parte a celor care nu s-au prezentat la Evaluarea Națională, adică 11 mii de elevi. De ei ar trebui să se ocupe direcțiile sociale din primării, dar acestea nu au toate resursele necesare.

Pot fi judecați cei care fac această alegere? Cum ar trebui să arate intervenția statului în această chestiune? Cum pot fi ajutați de noi acești copii? În ce condiții ți-ai lăsa copilul ca să pleci la muncă? Ai plecat și ai fost departe de ai tăi? Cum ți-au crescut copiii în lipsa ta?

„Incursiune intr-una dintre cele mai mari traume pe care le-a suferit Romania si pe care le sufera in continuare si, dupa cum v-ati dat seama, pentru aceasta situatie in acest moment nu exista nici un fel de solutii, ba dimpotriva, problema nu e palpabila, adica nu se pune mana pe ea pentru ca nu se doreste. Iar trauma asta se adanceste, acesti oameni nu fac parte din gasca nimanui, iar gasca este esentiala in noul stat roman si probabil ca si in noua societate romaneasca.”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s