Ambasada Romaniei in Italia: Informații referitoare la pensia comunitara


✅ Atașatul pe probleme de muncă și sociale din cadrul Ambasadei României în Italia a participat, la invitația sindicatului FILLEA CGIL, la o întâlnire cu lucrătorii români din provincia Macerata, care s-a desfășurat la data de 29 august 2020.

Prezentăm, în continuare, câteva elemente de interes despre 𝐩𝐞𝐧𝐬𝐢𝐢𝐥𝐞 𝐜𝐨𝐦𝐮𝐧𝐢𝐭𝐚𝐫𝐞, una dintre principalele teme de discuție:

✔️ Persoanele care au lucrat în România și în Italia pot solicita acordarea drepturilor de pensie, atât potrivit legislației în vigoare în România, cât și potrivit legislației din Italia.
✔️ Nu este necesar să îndepliniți simultan condițiile de pensionare din toate statele membre în care ați lucrat, pentru a solicita acordarea drepturilor de pensie potrivit legislației dintr-un anumit stat.
✔️ Stagiul de cotizare în vederea deschiderii dreptului la pensie se calculează prin însumarea perioadelor de asigurare realizate în România cu cele de asigurare realizate în Italia (și eventual în alte state membre în care ați lucrat).
✔️ Drepturile de pensie comunitară sunt calculate proporțional cu perioadele de asigurare realizate în fiecare stat membru implicat, cu respectarea principiului pro rata temporis.
✔️ Dacă la momentul îndeplinirii condițiilor de pensionare locuiți în Italia, cererea de acordare a drepturilor de pensie se depune la sediul INPS de la locul de domiciliu (loc de ședere permanentă), care face toate demersurile către Casa Teritorială de Pensii din România.
✔️ Cererea va fi însoțită de toate documentele prevăzute de legislația română în vederea acordării drepturilor de pensie; vor fi prezentate, obligatoriu, actele din care să rezulte perioadele de activitate din România (carnetul de muncă sau adeverințe eliberate, în condițiile legii, de foștii angajatori din România, pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001).
✔️ Dovada vechimii în muncă realizată de foștii asigurați ai sistemului de asigurări sociale din România până la data de 1 aprilie 2001 se face cu carnetul de muncă, carnetul de asigurări sociale sau cu alte acte prevăzute de lege.
✔️ Potrivit prevederilor legale în vigoare, în cazul în care solicitantul nu este în posesia acestor documente, este necesar să se adreseze, în nume propriu, foștilor angajatori sau deținătorilor de fonduri arhivistice, în vederea obținerii lor.
✔️ Persoanele care nu se află în posesia carnetului de muncă vor solicita eliberarea de adeverințe de vechime în muncă fostelor unități angajatoare sau deținătorilor arhivelor acestora.
✔️ Este necesar să solicitați INPS să transmită în România, în copie certificată pentru conformitate cu originalul (pe fiecare pagină), documentele menționate mai sus, aflate în posesia dvs., în vederea stabilirii drepturilor de pensie.
✔️ După ce instituțiile competente ale statelor membre implicate își comunică, prin intermediul formularelor standard de legătură, toate informațiile necesare, acestea vor emite decizii proprii privind admiterea sau respingerea cererii de pensionare, decizii pe care le vor comunica către și/sau celeilalte/celorlalte instituții competente.
ℹ️Pentru mai multe informații ➡️ https://www.cnpp.ro/web/guest/pensii-comunitare

S-a discutat, de asemenea, despre drepturilor lucrătorilor, riscurile muncii fără forme legale și la gri, demersuri ce pot fi urmate în situația în care un lucrător întâmpină probleme, fiind evidențiată inclusiv posibilitatea de adresare a unei plângeri bilingve (română – italiană) către Inspectoratul teritorial de muncă. Modelul este disponibil aici ➡️🔗https://tinyurl.com/y4sh3fev

Pentru informații suplimentare privind drepturile lucrătorilor români din Italia 👉 http://roma.mae.ro/node/1010.

De asemenea, puteți adresa întrebări atașatului pe probleme de muncă și sociale la adresa 📧 roma.social@mae.ro.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s