4 noiembrie, Ziua europeană pentru egalitatea de salarizare între femei și bărbați

✅4 noiembrie reprezintă Ziua europeană a egalității salariale – data simbolică începând cu care, până la sfârșitul anului, femeile din #Europa nu mai sunt plătite pentru munca depusă, din cauza diferenței de salarizare dintre sexe.

✅În întreaga lume, în ciuda a zeci de ani de activism și a legilor cu privire la plata egală, #femeile câștigă mai puțin de 80 de cenți pentru fiecare dolar pe care îl fac #bărbații. Pentru femeile cu copii, femeile de culoare, refugiate, migrante si cu dizabilități, această cifră este chiar mai mică.

✅Semne timpurii arată că impactul economic al pandemiei #COVID19 va face ca diferența de #remunerare între femei și bărbați să fie și mai mare, în parte si pentru că multe femei lucrează în industriile de servicii, în ospitalitate și în sectorul informal, care au fost cele mai afectate. În #Romania, creșterea somajului a afectat doar femeile: în timp ce numărul bărbaților #șomeri a scăzut cu 4%, cel al femeilor a crescut cu 7%.

✅Trebuie să recunoaștem, să redistribuim și să prețuim activitatea de îngrijire neremunerată, care este realizată în mod disproporționat de către femei. Pandemia COVID-19 a exploatat și expus inegalitățile de tot felul, inclusiv #inegalitatea de gen. Pe măsură ce investim în recuperare (Recovery Fund), trebuie să profităm de ocazie pentru a pune capăt discriminării salariale împotriva femeilor.

✅Statutul inegal al femeilor la locul de muncă alimentează inegalitatea în alte domenii ale vieții lor. Chiar și atunci când femeile au dreptul la o pensie, salariile mai mici înseamnă plăți mai mici la bătrânețe și un risc mai mare de sărăcie pentru femeile în vârstă. Venitul lor din pensii este influențat negativ atât de diferența de remunerare între femei și bărbați, cât și de timpul petrecut în afara pieței muncii pentru îngrijirea copiilor și a altor membri ai familiei dependenți, împreună cu reprezentarea excesivă a femeilor în munca cu fracțiune de normă și în sectoarele slab remunerate ale economiei .

✅Pentru a combate în mod eficient diferența de #salarizare între femei și bărbați este necesar să se abordeze cauzele sale multiple și complexe, pornind de la lipsa si de la inaccesibilitatea serviciilor de îngrijire de înaltă calitate. Femeile sunt penalizate pe tot parcursul vieții pentru lucrurile pe care le fac pentru a menține societatea funcțională legate de responsabilitățile de îngrijire. Investiția într-un acord de #îngrijire pentru Europa ar dubla ratele de ocupare a forței de #muncă în acest sector comparativ cu #investițiile în construcții. În țări precum Germania, numărul total de locuri de #muncă create ar fi de 6 ori mai mare pentru #femei. #equalpay

✅Există o serie de mecanisme importante deja în vigoare sau în lucru la nivelul #UE pentru a ridica această greutate de pe umerii femeilor, iar instituțiile UE si naționale trebuie să demonstreze voință #politică în punerea lor în aplicare fără întârziere. Plata egală este esențială nu numai pentru femei, ci pentru a construi o lume a demnității și a justiției sociale.

Lasă un comentariu