Migratia este o problema de egalitate de gen

Femeile migrante se confruntă cu forme de discriminare răspândite, intersectate, care le afectează bunăstarea și siguranța în toate etapele călătoriei lor. Femeile migrează din diverse motive: de la lăsarea în urmă a sărăciei, a conflictelor și a dezastrelor legate de climă, până la evadarea din cauza inegalităților de gen adânc înrădăcinate, inclusiv a violenței sexuale, a lipsei accesului la mijloacele de trai și la resurse. Multe femei migrează în căutarea unor oportunități de muncă sau educaționale și a posibilității unei vieți mai bune pentru ele și familiile lor. Reprezentând aproximativ jumătate din cei 272 de milioane de migranți din lume, femeile migrante reprezinta agenți ai schimbării și lideri care contribuie la țările lor de origine, tranzit și destinație din punct de vedere economic și social în mai multe moduri. Totodata, remitențele trimise familiilor și comunităților lor permit economiilor țărilor de origine să prospere. Și în calitate de medici, asistenți medicali, oameni de știință, cercetători, antreprenori, lucrători esențiali, femeile reprezintă coloana vertebrală a răspunsului la COVID-19.

Migrația este un proces de gen și are un impact diferit asupra femeilor și bărbaților: este înrădăcinată într-o diviziune sexuală globală a muncii, în care există o mare cerere pentru femeile lucrătoare migrante în sectoare specifice de servicii și de îngrijire. Stereotipurile de gen limitează autonomia femeilor și procesele de luare a deciziilor, sporind vulnerabilitatea în încălcarea sistematică a drepturilor omului. Cu toate acestea, nici o abordare bazată pe gen, nici experiențele specifice legate de femeile migrante nu sunt de obicei cuprinse în legile și politicile privind migrația. Colectarea și analiza datelor dezagregate în funcție de sex reprezintă un pas esențial în elaborarea unor politici, programe și legi eficiente, adaptate la gen, care să abordeze impactul unic al migrației asupra femeilor și fetelor. A face acest lucru este un imperativ al drepturilor omului care ar asigura o migrație sigură și, în cele din urmă, ar preveni încălcările legate de muncă, ar salva vieți, ar promova o egalitate mai mare între sexe și ar spori bunăstarea persoanelor, familiilor și comunităților.

UNWomen
Participarea echilibrată a femeilor și bărbaților la luarea deciziilor politice și publice este esențială pentru o democrație care funcționează bine. În ciuda adoptării de noi legi și politici în multe state membre și exemple de bune practici și măsuri de sprijin în unele state membre, subreprezentarea femeilor în viața publică și politică rămâne o problemă critică, care subminează funcționarea deplină a instituțiilor și proceselor democratice. Activitățile politice și luarea deciziilor publice rămân domenii dominate de bărbați. Bărbații stabilesc priorități politice, iar cultura politică continuă să fie structurată în jurul comportamentului masculin și al experienței lor de viață.

COUNCIL OF EUROPE/GENDER EQUALITY STRATEGY/2018-2023

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s