Peste 700 de minore sub 15 ani au devenit mame în România. Cel mai ridicat număr din UE. „E nevoie de educație sexuală pentru copii și părinți”

România are cele mai multe nașteri din Europa la nivelul fetelor sub 15 ani, arată datele comunicate de Institutul Național de Statistică (INS). În 2019, 749 de nașteri au provenit de la mame cu vârsta sub 15 ani. Și aproape 18 mii la mame cu vârsta între 15 și 19 ani, dintr-un total de 199.720 de nașteri la nivel național. Situația e cu atât mai gravă cu cât mai puțin de două procente din mamele minore spun că au interacționat cu serviciile publice de asistență socială.

Educația sexuală e vitală pentru prevenirea sarcinilor la minoreDatele Eurostat arată că în UE numărul total de mame minore este de 1.794, din care 749 sunt din România, aproape 40%. „Sunt țări care nu au nicio mamă minoră, precum Olanda, Danemarca și Finlanda, state în care educația pentru sănătate este obligatorie încă de la vârsta de 3 ani”, spune Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

Nevoia de educație sexuală în școli este întărită și de Dr. Gabriela Olariu, Șef Sectie Neonatologie Spitalul Clinic Obstetrică-Ginecologie „Dr. Dumitru Popescu” Timişoara. „Zero educație sexuală, zero planificare parentală” – de asta au avut parte mamele minore în pandemie. Adolescentele n-au avut pur și simplu cui să i se adreseze. Policlinici închise, medici redirecționați către spitale suport COVID, școli închise, spitale care refuză avortul, lipsa banilor pentru asistență medicală într-un cadru privat.

Dar cine sunt tații acestor copii?
Într-un studiu realizat acum doi ani de dr. Livia Ognean, Șef Neonatologie Spitalul Judeţean Sibiu, pe sarcina la mamele adolescente, aceasta a identificat că 82% din fete provin din mediul rural și că doar 10% din ele continuă să meargă la școală. Abandonul școlar are loc în cele mai multe cazuri de mame minore.
în timp ce vârsta medie a mamelor era de 16 ani, vârsta medie a taților era de 23 de ani. O diferență de aproape 7 ani între mama minoră și tată. Cei mai mulți dintre aceștia, explică medicul, au declarat că nu au nicio sursă de venit.
Vârsta medie a tatălului, la naşterea copilului, în cazul mamelor minore este cu aproximativ 5 ani mai ridicată, de 20,6 ani, cu valori cuprinse între 14 şi 39 de ani. Doar în 10% din cazuri, tatăl este el însuşi minor.
Citeste mai mult Libertatea 23 februarie 2021

Citeste si O fata de 14 ani din Buzau, dusa de mama ei la spital pentru dureri de spate, a nascut

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s