Conferinta „Familia în procesul de migratie, între distanțe și reunire”

Vineri 9 mai,  ambasadorul Dana-Manuela Constantinescu va participa la Seminarul ‘Familia în procesul de migrație – între distanțe și reunire’ la Parlamentul Italian, organizat  la inițiativa Asociației Femeilor Române din Italia (ADRI), cu sprijinul deputatului italian Khalid Chaouki, președintele Comitetului italian din România al asociațiilor și ONG-urilor (CIAO România), Franco Aloisio, Seminarul va va fi moderat de jurnalista Imane Sabbah de la RaiNews 24.

În scenariul migrației internaționale, mobilitatea a devenit un fenomen familiar din ce în ce mai important: familii care se separă (din cauza unor conflicte naționale interne sau din motive economice) și care se reunesc, implicând aria socială transnațională marcată de relații la distanță (de natură afectivă, culturala și economică) cu impact atât asupra dezvoltării țărilor de origine, cât și a celor de destinație. Fenomenul la nivel internațional — și în Italia, în special — a crescut semnificativ în ultimii ani ca urmare a migrației tot mai numeroase în rândul femeilor: mame care inițial părăsesc țara de origine cu scopul de a găsi un loc de muncă în sectorul domestic sau sanitar. Ele își lasă acasă copiii, soții, părinții în vârstă, pentru a căror susținere economică se confruntă cu greutățile unei munci grele grevate de distanța emoțională și de grija față de cei dragi. Acest fenomen a dus la ceea ce mulți psihologi numesc „sindromul Italia” — o formă severa de depresie care afectează nu numai pe femeile care lucrează ca îngrijitoare, asistenți familiali în Italia, dar și pe copiii lor.

Actualizare:

– Cuvântare Ambasador:

Onorevoli deputati, Eccelenza, Gentili partecipanti della società civile,

Come Ambasciatore della Romania, paese con la piu numerosa presenza straniera in Italia, sono onorata e grata dell’invito di partecipare ad una conferenza organizzata nella sede della Camera dei Deputati della Repubblica Italiana su un tema connesso alla migrazione.

È una prova dell’apertura dei rappresentanti eletti del popolo italiano alle problematiche relative ai lavoratori stranieri arrivati sul suolo italiano.

Nella maggior parte dei casi, i temi più frequenti nello spazio pubblico relativi alla migrazione sono centrati sugli aspetti materiali o su quelli della sicurezza. Sono molto contenta che oggi abbiamo la possibilità di portare sul primo piano gli aspetti affettivi, più personali, che non fanno notizia, che pero fanno sentire compassione e dovrebbero suscitare più attenzione da parte nostra come autorità.

In un tempo in qui riceviamo quotidianamente segnali sull’importanza di un rapporto costante e sostanziale tra genitori e figli per la formazione sana come i persone e citadini di questi ultimi, il tema del ricongiungimento familiare, o meglio la difficoltà di realizzarlo, è di massima attualità.

La nostra esperienza istituzionale indica che, nella maggior parte dei casi, le persone piu propense, o centrali direi, al ricongiungimento sono le donne – piu disposte a mettere gli altri sul primo piano, nonostante più vulnerabili, sia da punto di vista fisico ed emozionale, sia da punto di vista materiale. L’Ambasciata di Romania e già impegnata in vari progetti centrati al potenziamento dell’integrità di queste categorie.

Mi auguro che alla fine dell’evento di oggi avremo piu informazioni e piu linee guida per la creazione di strumenti adeguati alla fine di offrire un sostegno reale per le categorie che lo necessitano.

Gentili partecipanti, vi ringrazio per il vostro interesse e vi assicuro della massima apertura dell’Ambasciata di Romania per la collaborazione su questo tema” http://roma.mae.ro/local-news/1397?fbclid=IwAR2lQPVV3PhMIdEL1Y6Sx96tkgWzH6rbZyp63IYahjyzfDe134OlKdR-q5E

“Fenomenul la nivel internațional – și în Italia, în special – a crescut semnificativ în ultimii ani ca urmare a migrației tot mai numeroase în rândul femeilor: mame care inițial părăsesc țara de origine cu scopul de a găsi un loc de muncă în sectorul domestic sau sanitar. Ele își lasă acasă copiii, soții, părinții în vârstă, pentru a căror susținere economică se confruntă cu greutățile unei munci grele grevate de distanța emoțională și de grija față de cei dragi. Acest fenomen a dus la ceea ce mulți psihologi numesc “sindromul Italia” – o formă severa de depresie care afectează nu numai pe femeile care lucrează ca îngrijitoare, asistenți familiali în Italia, dar și pe copiii lor”, spune Silvia Dumitrache, presedinta ADRI.

Acestea sunt premisele de la care Parlamentul Italian, la inițiativa Asociației Femeilor Românce din Italia (ADRI), cu sprijinul deputatului italian Khalid Chaouki, președintele Comitetului italian din România al asociațiilor și ONG-urilor (CIAO România), Franco Aloisio, a decis organizarea seminarului ”Familia în procesul de migrație – între distanțe și reunire”.

Prezentă la dezbateri, ambasadorul Dana-Manuela Constantinescu, a semnalat că România este țara cu cea mai numeroasă cu prezență în Italia, considerând demersul Camerei Deputaților a Republicii Italiene este “un test de deschidere a reprezentanților aleși ai poporului italian către problemele legate de lucrătorii străini pe teritoriul italian”.

”Experiența noastră instituțională indică faptul că, în cele mai multe cazuri, persoanele cele mai predispuse reunificării sunt femeile, care de regulăîi pun pe alții pe primul plan în ciuda faptului că ele sunt mai vulnerabile, atât din punct de vedere fizic, dar și emoțional și material”, a afirmat diplomatul român, adăugând că Ambasada României este deja angajată în diverse proiecte axate pe consolidarea integrității din aceste categorii.

”În cele mai multe cazuri, cele mai frecvente teme în spațiul public legate de migrație sunt centrate pe aspectele materiale sau pe cele de securitate. Sunt foarte multumită că avem posibilitatea de a aduce în prim-plan aspectele afective, mai personale, despre care media nu vorbește, dar care provoacă compasiune și ar trebuie să se bucure de mai multă atenție din partea noastră, ca autorități.

Într-un moment în care primim zilnic semnale asupra importanței relației coerente și substanțiale între părinți și copii pentru formarea lor sănătoasă ca oameni și cetățeni, problema reîntregirii familiei, sau mai degrabă dificultatea acesteia de a se realiza, reprezintă o temă de maxima actualitate”,  a mai afirmat Dana-Manuela Constantinescu.

Seminarul a fost moderat de jurnalista Imane Sabbah de la RaiNews 24.

Galerie foto @FB 08.05.2014

Citeste si:

  •   Orfanii albi – Conferință la Camera Deputaților ”Familia în procesul migratoriu, între                 distanțe și întregire” @ADRI
  • “Romania, è “sindrome Italia”. Donne lasciano i figli per lavorare in Italia, 40 bambini suicidi” @HuffingtonPost
  • Madri immigrate lontane,suicidi 40 figli ‘Sindrome Italia’ per immigrate che lasciano famiglia a casa @Ansa 
  • “Sindrome Italia”, allarme in Romania @Repubblica

Associazione Donne Romene in Italia - A.D.R.I.

”Sindromul Italia” în atenția deputaților italieni

În scenariul migrației internaționale, mobilitatea a devenit un fenomen familiar din ce în ce mai important: familii care se separă (din cauza unor conflicte naționale interne sau din motive economice) și care se reunesc, implicând aria socială transnațională marcată de relații la distanță (de natură afectivă, culturala și economică) cu impact atât asupra dezvoltării țărilor de origine, cât și a celor de destinație.

10172829_703357179728339_4782048837860895351_n

Vezi articolul original 480 de cuvinte mai mult

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s