GRETA publică al treilea raport despre România


Associazione Donne Romene in Italia – ADRI, membra a rețelei ONG-urilor împotriva Traficului de Persoane (ROiTP) saluta publicarea celui de al treilea raport de evaluare a României privind traficul de persoane al Grupului de experţi independenţi privind combaterea traficului de persoane din cadrul Consiliului Europei (GRETA).
Experții au evaluat progresele realizate de România în implementarea Convenției Consiliului Europei privind acțiunea împotriva traficului de ființe umane începând din anul 2016, punând un accent deosebit pe accesul la justiție al victimelor și eficacitatea remedierii prejudiciilor cauzate acestora.
Mai exact, experții GRETA sunt îngrijorați de răspunsul slab al justiției penale din România împotriva traficului de persoane precum și de accesul limitat sau deficitar al victimelor la justiție și remedii.
Astfel, GRETA atrage statului român atenția asupra unor probleme care limitează accesul la justiție a victimelor, cum ar fi: numărului semnificativ de sentințe suspendate, lipsa de consiliere juridică dupa momentul în care victima este identificată, numărului limitat de avocați specializați în reprezentarea victimelor, construirea dosarelor în special pe mărturia victimelor, lipsa soluționării dosarelor cu celeritate ce duce la o perioadă îndelungată de victimizare a victimelor, numărul foarte redus de compensații acordate victimelor deoarece activele făptuitorilor nu au fost identificate și înghețate într-un stadiu incipient, domeniul restrâns de aplicare a dispoziției privind nepedepsirea victimelor traficului de persoane, de publicarea numelui și adresele victimelor traficului pe site-urile judiciare, etc.
În final raportul prezintă și o serie de recomandări statutului român cu privire la problemele identificate, cum ar fi garantarea accesului la despăgubiri pentru victimele traficului prin înființarea unui fond de despăgubire a victimelor care utilizează bunurile confiscate ale autorilor traficului de ființe umane, sau să ia măsuri pentru a asigura respectarea efectivă a dispoziției privind nepedepsirea victimelor traficului de persoane, inclusiv prin elaborarea de îndrumări pentru ofițerii de poliție și procurori cu privire la aplicarea acesteia.
În ce privește dispoziția de nepedepsire, în aprilie 2021, ROITP a transmis dnei Senator Silvia Dinică (USR_PLUS) o propunere privind modificarea și completarea art. 20 din Legea nr. 678 din 2001 privind prevenirea și combaterea traficului de persoane și a art. 2 din Legea nr. 61 din 1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, în vederea eliminării sancțiunilor contravenționale împotriva victimelor traficului de persoane.
Pentru mai multe informații, raportul poate fi accesat la https://rm.coe.int/evaluation-report-on-the…/1680a2b0f8; https://www.coe.int/en/web/anti-human-trafficking/news/-/asset_publisher/fX6ZWufj34JY/content/greta-publishes-its-third-report-on-romania?inheritRedirect=false&redirect=https%3A%2F%2Fwww.coe.int%2Fen%2Fweb%2Fanti-human-trafficking%2Fnews%3Fp_p_id%3D101_INSTANCE_fX6ZWufj34JY%26p_p_lifecycle%3D0%26p_p_state%3Dnormal%26p_p_mode%3Dview%26p_p_col_id%3Dcolumn-4%26p_p_col_count%3D1

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s