OIM: Lucrătorii casnici continuă să lupte pentru egalitate și muncă decentă

16 iunie – Ziua Internationala a Lucratoarelor si Lucratorilor Domestici. La multi ani tuturor!

La a 10-a aniversare a Convenției OIM privind lucrătorii casnici și lucrătorii, pandemia COVID-19 a evidențiat vulnerabilitatea persistentă a lucrătorilor casnici.

GENEVA (știri OIM) – Zece ani după adoptarea convenției istorice a Organizației Internaționale a Muncii (OIM), care își reafirmă drepturile la locul de muncă, lucrătorii casnici încă se luptă să fie recunoscuți ca lucrători și furnizori de servicii esențiale.

Potrivit unui  nou raport al OIM  , condițiile de muncă pentru mulți lucrători casnici nu s-au îmbunătățit în acești zece ani, dar chiar s-au înrăutățit din cauza pandemiei COVID-19.

În cea mai critică fază a crizei, pierderile de locuri de muncă în rândul lucrătorilor casnici au variat între 5 și 20% în majoritatea țărilor europene, precum și în Canada și Africa de Sud. În America, situația a fost și mai gravă, cu pierderi de locuri de muncă între 25 și 50 la sută. În aceeași perioadă, pierderile de locuri de muncă pentru alți lucrători au fost mai mici de 15% în majoritatea țărilor.

Raportul subliniază că aproximativ 75,6 milioane de lucrători casnici din întreaga lume (4,5 la sută din angajații din întreaga lume) au fost afectați în mod deosebit de efectele crizei, la fel ca și familiile care se bazează pe acești lucrători pentru a satisface nevoile zilnice de asistență și îngrijire.

Pandemia COVID-19 a agravat condițiile de muncă, a căror calitate era deja destul de slabă, se spune în raport. Lucrătorii casnici sunt mai vulnerabili la impactul pandemiei din cauza deficitelor de lungă durată în protecția muncii și protecția socială. Acesta este cazul celor peste 60 de milioane de lucrători casnici angajați în economia informală.

„Criza a evidențiat necesitatea formalizării muncii casnice pentru a asigura munca decentă acestor lucrători, începând cu extinderea legislației muncii și securității sociale la toți lucrătorii casnici și aplicarea lor efectivă”, a declarat directorul general al OIM Guy Ryder.

În urmă cu zece ani, adoptarea Convenției istorice  privind munca decentă pentru lucrătorii casnici (nr. 189) a   fost considerată de o importanță istorică pentru zecile de milioane de lucrători casnici din întreaga lume, dintre care majoritatea sunt femei.

De atunci, au fost atinse mai multe etape, inclusiv o scădere cu peste 16 puncte procentuale a numărului de lucrători casnici care sunt complet excluși din sfera legislației muncii.

Cu toate acestea, un număr mare de lucrători casnici (36%) rămân complet excluși din aplicarea legislației muncii, subliniind necesitatea de a umple aceste lacune de reglementare, în special în Asia și Pacific și în statele arabe, unde acestea sunt cu atât mai evidente.

Chiar și atunci când este acoperit de legislația muncii și securitatea socială, punerea în aplicare slabă a unei astfel de legislații este o cauză de excludere și informalitate. Conform raportului, doar unul din cinci lucrători casnici (sau 18,8 la sută din total) au acoperire efectivă a pensiilor ocupaționale.

Munca domestică rămâne un sector dominat de munca femeilor: aproximativ 57,7 milioane de lucrătoare sunt angajate în acest sector. Ele reprezintă 76,2 la sută din lucrătorii casnici. În timp ce lucrătoarele reprezintă cea mai mare parte a forței de muncă din Europa, Asia Centrală și America, lucrătoarele sunt majoritare în statele arabe (63,4%) și Africa de Nord și reprezintă puțin mai puțin de jumătate din totalul lucrătorilor casnici din Asia de Sud (42,6%) ).

Majoritatea lucrătorilor casnici lucrează în două regiuni: aproximativ jumătate dintre aceștia (38,3 milioane) sunt angajați în regiunea Asia-Pacific, în principal în China; un sfert (17,6 milioane) se află în America.

Astăzi lucrătorii casnici sunt mai organizați și mai capabili să-și reprezinte și să-și apere drepturile și interesele. Organizațiile lor reprezentative, cum ar fi organizațiile patronale ale lucrătorilor casnici, au jucat un rol vital în progresul și rezultatele obținute până acum. @ILO

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s