Raport | Migrația s-a dublat în ultimul deceniu. România are printre cele mai mari diaspore din lume

Aproximativ 3 milioane de oameni au fost forțați să își părăsească locuințele în ultimul an ca urmare a războaielor, violenței, persecuției și a încălcării drepturilor omului, potrivit Națiunilor Unite.

Față de acum un deceniu, numărul oamenilor forțați să migreze s-a dublat, atingând un număr record de 82,4 milioane de oameni.

Potrivit raportului UNHCR (agenția pentru refugiați ONU), 70% dintre cei afectați provin din țări cum sunt Siria, Venezuela, Afganistan, Sudanul de Sud și Myanmar.

Filippo Grandi, șeful UNHCR, a declarat că „82,4 milioane este cel mai mare [număr de migranți] de când am început să numărăm în mod fiabil”. A mai adăugat și că își face griji despre dublarea numărului de migranți în ultimii 10 ani.

Acest lucru este îngrijorător într-un an în care am fost cu toții închiși, îngrădiți și blocați în propriile locuințe, în comunitățile noastre, în orașele noastre„, a spus Grandi într-un interviu înainte de publicarea raportului.

Aproape 3 milioane de oameni au fost nevoiți să lase totul în urmă pentru că nu au avut altă opțiune.”

În 2020, peste 270 de milioane de persoane locuiau într-o țară spre care migraseră, cu 100 de milioane mai mult decât în 2000.

Potrivit raportului, motivele pentru a migra sunt adesea căutarea unor condiții economice mai bune, dar zeci de milioane de oameni s-au aflat în situații în care fugeau de războaie, crime, represiune religioasă și socială și de dezastre ale naturii.

Raportul UNHCR Global Trends arată că din cele 79,5 milioane care au fost forțate să migreze la sfârșitul anului trecut, 45,7 milioane erau persoane care au fugit în alte zone ale propriilor țări.

4,2 milioane de oameni așteaptau rezultatul cererilor de azil, în timp ce 29,6 milioane erau refugiați și alții strămutați forțat în afara țării lor.

UNHCR, cu sediul la Geneva, a declarat că 99 din cele peste 160 de țări care și-au închis frontierele din cauza COVID-19 nu permiteau excepții pentru persoanele care solicită protecție, cum sunt refugiații sau solicitanții de azil.

(…)

Situația României

În cazul României, majoritatea diasporei se află în țări membre OCDE (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică). Potrivit unui raport din 2019 al OECD, diaspora României este a cincea cea mai mare la nivel global.

În jur de 3,6 milioane de persoane din România locuiau în țări OCDE în 2015-2016, iar 54% din acestea erau femei. Acest număr a reprezentat o creștere semnificativă (de 2,3 milioane) raportat la perioada 2000 – 2016.

Cei mai mulți oameni au plecat între 2005-2011, ajungând ca în 2016, 17% din populația țării să locuiască în țări OCDE.

În plus, în acea perioadă populația migrantă a României era mult mai mare decât cea a țărilor vecine – Moldova, Bulgaria, Serbia, Ungaria și Ucraina. Diaspora țării noastre a reprezentat jumătate din toți migranții din regiunea prezentată în raport (7,8 milioane de oameni).

90% din diaspora trăia atunci în țări europene. Este improbabil ca numărul să fi scăzut semnificativ în ultimii ani. Italia a fost una dintre țările cu cea mai mare diaspora românească – 1 milion de locuitori, o treime din întreagă populație migrantă. În Germania locuiau de asemenea mulți români – 680.000. În Spania locuiau 573.000. Alte destinații populare menționate de raport au fost Marea Britanie, Statele Unite, Ungaria, Franța și Canada.

Totuși, 1 din 4 români plecați în străinătate au spus că plănuiesc să se întoarcă în țară. Aproximativ 26% dintre emigranții români au declarat că intenționează să părăsească actuala țară de reședință pentru a se întoarce în România sau pentru a se muta în altă țară.

Pandemia i-a motivat deja pe unii să se întoarcă dar numărul exact al celor reveniți în România de la începutul pandemiei nu este cert. Ministrul Muncii a estimat numărul românilor întorși la un milion, echivalentul tuturor românilor care locuiesc în Italia.
Citeste mai mult @Europa Libera Romania 18 iunie, 2021

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s