O soluție pentru ieșirea din sărăcie. Întoarsă după 15 ani petrecuți la muncă în Italia, o româncă și-a deschis o afacere împreună cu soțul ei sicilian și a schimbat destinul unei comune

​Intri ca turist și pleci ca prieten. Așa ar putea fi definit conceptul pe care mizează proprietarii de puncte gastronomice locale (PGL), un fenomen care s-a născut târziu la noi, dar care crește cu viteză de la an la an.

După 15 ani petrecuți, la muncă, în Italia, Anca Vlad (foto) s-a întors, cu soțul sicilian cu tot, în România, la Vama Buzăului, județul Brașov. „Ne-am întors în România pentru a avea grijă de părinții mei. Planul nostru era să rămânem în țară cât trăiau părinții, apoi să ne întoarcem în Italia”, povestește femeia.

După câțiva ani acasă, însă, i-a încolțit o idee: să le dea de mâncare turiștilor. În 2019, Anca Vlad a deschis un punct gastronomic local, adică o mică afacere prin care să poată găti mâncare tradițională pentru alții, dar fără infrastructura unui restaurant.

De atunci, la Vama Buzăului s-au strâns cele mai multe puncte gastronimice locale (PGL) din România: 22. Comuna a devenit un exemplu pentru românii – tot mai mulți – care vor să facă un ban din propria bătătură, valorificând gastronomia tradițională românească.

În cinci ani, am ajuns să avem în România de la 6 la 316 puncte gastronomice locale, potrivit datelor Direcției Santiar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA). Și când aceste mici afaceri cresc, crește și economia locală. Poate fi una dintre soluțiile care să scoată din sărăcie și lipsă de perspective economice multe localități din țară.

Citeste mai mult https://www.hotnews.ro/stiri-esential-27112803-solutie-pentru-iesirea-din-saracie-intoarsa-dupa-15-ani-petrecuti-munca-italia-romanca-deschis-afacere-impreuna-sotul-sicilian-schimbat-destinul-unei-comune.htm

Lasă un comentariu