Studiu World Vision: 1 din 2 părinți crede că lovirea copilului e pentru binele lui. Doar 1 din 10 nu și-ar bate copilul

„Condamnăm ORICE ACT DE VIOLENȚĂ FIZICĂ asupra copilului. O palmă este o agresiune care lasă urme, nu o formă de disciplinare.
Îndemnăm toți părinții să își crească copiii cu dragoste și fără violență. Știm că orice persoană poate avea momente de slăbiciune, de aceea îi încurajăm pe toți să apeleze la servicii specializate atunci când au nevoie. Îi încurajăm pe toti cei care sunt martori ai unor acte de violență asupra copilului să sesizeze Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului sau să sune la Telefonul Copilului 116 111 – http://www.telefonulcopilului.ro/ imediat ce constată un act de violență cât de mic asupra unui copil.” Violenta psihologica si abuzul emotional sunt la fel de daunatoare si cu urmari grave pe parcursul vietii.

Având în vedere tragedia petrecută în Cluj, dar și toate celelalte mii de cazuri de violență de orice fel împotriva copilului raportate anual în România, Fundația World Vision România face următoarele precizări:

Cazul femeii din Cluj care și-a omorât în bătaie copilul de 9 ani aduce în atenția publicului una dintre cele mai grave probleme sociale din țara noastră, adesea ținută doar în spatele ușilor închise: violența fizică asupra copiilor. În 2018, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA) a raportat aproximativ 15.000 de cazuri de violență asupra copilului, dintre care 1173 de cazuri de abuz fizic. Dintre cazurile de violență fizică, 1005 au avut loc în familie. Acestea sunt doar cazurile raportate, foarte probabil unele extrem de  grave, însă cifrele oficiale ascund realitatea altor sute de cazuri neraportate. Cele mai multe violenţe, cele tăcute, care lasă răni deschise toată viaţă, se întâmplă în spatele uşilor închise şi nu apar niciodată în statisticile naţionale.

Orice tip de abuz și violență fizică, emoțională și psihologică poate afecta dezvoltarea copilului pe termen mediu și lung. Victimele pot dezvolta tulburări de comportament (apatie, iritabilitate, impulsivitate, agresivitate, minciună, fuga de acasă, furtul, consumul de alcool de droguri), tulburări de somn (insomnii, somnolenţă, somn agitat, coşmaruri), tulburări de alimentaţie (anorexie, bulimie), autostigmatizare, autoculpabilizare, ticuri (clipit, rosul unghiilor etc.), enurezis, neglijenţă în îndeplinirea sarcinilor şi incapacitate de a respecta un program impus. Totodata pot avea dificultăţi în relaţionare şi comunicare, se pot confrunta cu scăderea randamentului şcolar, absenteism şi abandon şcolar. Unii copiii pot dezvolta stări depresive, uneori cu tentative de suicid.

Avem legislație, însă nu se aplică. Ce se poate face?

Deși legislația interzice violența fizică asupra copilului, conform articolului 33 aliniatul 1 din Legea 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, doar unul din zece părinți nu și-ar lovi copilul, conform studiului De ce lovim copiii?, realizat de Fundația World Vision România.

Legislația nu este nici cunoscută de publicul larg, nici aplicată. Deși legea precizează clar că un “copil nu poate fi supus pedepselor fizice”, nu sunt incluse însă sancțiunile pentru nerespectarea acestui drept al copilului,  acela de a fi “protejat împotriva oricăror forme de violență, vătămare sau abuz fizic sau mental” (art. 19 din Convenția Organizației Națiunilor Unite semnată de România). Deși Codul Penal prevede că “lovirea,  alte violențe și vătămarea corporală din culpa pot duce la punerea în aplicare a acțiunii penale din oficiu” (art 199, punctul 2), acest lucru nu s-a întâmplat în cazul copilului de 9 ani care a decedat ca urmare a bătăilor aplicate, deși vecinii erau la curent cu faptul că mama își bătea frecvent copiii. Conform HG 49 din 2011, semnalarea situațiilor de violență asupra copilului poate fi făcută “atât de copil, cât și de orice persoană care intră în contact cu acesta în mediul familial, comunitar sau profesional“. Mai mult, legislația (legea 272/2004, art 89, alin 3) prevede că “angajaţii instituţiilor publice sau private care, prin natura profesiei, intră în contact cu copilul şi au suspiciuni asupra unui posibil caz de abuz, neglijare sau rele tratamente au obligaţia de a sesiza de urgenţă direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului”.   

Având în vedere tragedia petrecută în Cluj, dar și toate celelalte mii de cazuri de violență de orice fel împotriva copilului raportate anual în România, Fundația World Vision România face următoarele precizări:

  • Condamnăm ORICE ACT DE VIOLENȚĂ FIZICĂ asupra copilului. O palmă este o agresiune care lasă urme, nu o formă de disciplinare.
  • Îndemnăm toți părinții să își crească copiii cu  dragoste și fără violență. Știm că orice persoană poate avea momente de slăbiciune, de aceea îi încurajăm pe toți să apeleze la servicii specializate atunci când au nevoie.
  • Îi încurajăm pe toti cei care sunt martori ai unor acte de violență asupra copilului să sesizeze Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului sau să sune la Telefonul Copilului 116 111 – http://www.telefonulcopilului.ro/ imediat ce constată un act de violență cât de mic asupra unui copil.

De ce lovim copiii? Realitatea din România, în cifre

World Vision România a lansat, în decembrie 2017,  raportul de cercetare „De ce lovim copiii?”, iar ceea ce a scos la iveală această radiografie a familiilor din ţara noastră arată că trăim în continuare într-o societate în care corecţiile fizice sunt considerate o formă de educaţie. 

  • 1 din 2 părinţi (51%) cred că lovirea este pentru binele copilului;
  • Doar 1 din 10 (9%) părinţi români nu şi-ar lovi niciodată copilul;
  • 1 din 10 (10%) consideră că lovirea apare din cauza copilului;
  • 8% ar lovi copiii, dar nu ar vrea ca acest lucru să se afle;
  • 8% invocă motivații religioase;
  • 6% lovesc copiii gratuit, fără motiv;
  • 5% afirmă că ar lovi copilul pentru că toată lumea face la fel;
  • 3% se simt foarte vinovaţi după ce lovesc.

Raportul complet poate fi citit aici: https://worldvision.ro/media/presa/studii-si-rapoarte/raport%20REVEAL_De%20ce%20lovim%20copiii.pdf.

Articolul integral @Educatie Privata, 08.07.2019

Un gând despre &8222;Studiu World Vision: 1 din 2 părinți crede că lovirea copilului e pentru binele lui. Doar 1 din 10 nu și-ar bate copilul&8221;

Lasă un comentariu